CNN: Pariisi terroris kahtlustatutest mitte ükski ei ole USA jälgimisnimekirjas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse politsei poolt tagaotsitav Abdeslam Salah, keda kahtlustatakse Pariisi terrorirünnakute toimepanemises
Prantsuse politsei poolt tagaotsitav Abdeslam Salah, keda kahtlustatakse Pariisi terrorirünnakute toimepanemises Foto: SCANPIX

Uudistekanali CNN teatel ei ole Prantsusmaal Pariisis rünnaku teinud kahtlusalustest mitte ükski USA julgeolekujõudude jälgimisnimekirjas.

See teade tekitas meedias spekulatsiooni, kui hästi USA ja ta liitlased suudavad tegelikult jälgida Süüriasse ja Iraaki minevaid ja sealt tagasi tulevaid isikuid.

USA luureanalüütikud jälgivad kahtlusaluste isikute puhul nii nende kõnesid, e-posti kui muid kommunikatsiooniallikaid.

Selle tõttu arvab USA luure, et Pariisis tegutsenud terroristid kasutasid suhtlemiseks seadmeid ja viise, mida luure tavaliselt ei jälgi, kuid kindlad andmed selle kohta veel puuduvad.

Probleemiks on Euroopasse seni saabuvad põgenikud, kelle seas on ka maskeerunud võitlejaid Süüriast ja Iraagist. Nende isikute suhtlust ei ole kontrollitud.

Luureanalüütikute sõnul on seni üsna lihtne minna Euroopast Süüriasse Islamiriigi treeninglaagrisse ning saabuda praktiliselt nähtamatult Euroopasse tagasi.

USA luure andmetel võib Pariisi rünnakute taga olla seniarvatust rohkem džihadiste, sest praegu on otsingud ja uurimine keskendunud kolmele Prantsuse kodakondsusega vennale ja nende perele.

Samal seisukohal on ka Prantsuse luure ja politsei.

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) teatel saatsid nad oma analüütikuid prantslastele terrorijuhtumi uurimiseks appi, kuid Prantsusmaa ei ole ametlikult USAlt abi palunud.

Iraagi valitsuse sõnul hoiatati Prantsuse võime võimaliku rünnaku eest. Prantsuse meedia andmetel olid luure ja politsei valmistunud selleks, kuid arvati et rünnatakse kas ühistransporti nagu metroo, kaubanduskeskusi, kuna on alanud jõuluostude periood ja liigub palju inimesi või isegi Prantsuse presidendi ametlikku residentsi, Élysée paleed.

Prantsuse politsei andmetel pääses vähemalt üks rünnaku läbi viinutest, Abdeslam Salah põgenema ja teda otsitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles