Kanerva: Prantsusmaa palve paneb proovile ELi kaitsepoliitika

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. novembri rünnakutes hukkunute mälestamine Pariisis Place de la Republique´il
13. novembri rünnakutes hukkunute mälestamine Pariisis Place de la Republique´il Foto: SCANPIX

Prantsusmaa palve toetada teda võitluses äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Süürias ja Iraagis paneb proovile Euroopa Liidu ühtse julgeoleku- ja kaitsepoliitika, ütles Soome parlamendi kaitsekomisjoni esimees Ilkka Kanerva täna.

Kanerva sõnul tundunuks loomulik, et Prantsusmaa pöördub esmalt abipalvega NATO poole või laseb käiku Lissaboni leppes sisalduva ELi solidaarsussätte, mis on mõeldud terrorirünnakute puhuks.

«Ei kasutatud NATOt ega solidaarsussätet, vaid abipalvet, mis on teist tüüpi. See erineb esimestest selle poolest, et seda ei ole tarvis eraldi aktiveerida. Kui mõni liikmesriik palub abi, muutub see ühenduse riikidele kohe kahepoolselt siduvaks,» seletas Kanerva.

Tema sõnul võiks Soome abi Prantsusmaale tulla ametnike ja politsei koostööna. Otsest sõjalist abi Soome Kanerva sõnul anda ei saa.

«Meil on väga täpsed seadused selle kohta, et Soome võib osaleda välismaal vaid rahuvalve- ja kriisiohjeoperatsioonides, aga Soome kaitsejõude tohib kasutada ainult Soome kaitsmiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles