Kahtlusaluseid seostatakse uute rünnakute kavandamisega Pariisis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Haarangus sai surma vähemalt kaks kahtlusalust, neist üks lasi end õhku.
  • Kinni on peetud seitse kahtlusalust, nende isikuid pole avalikustatud.
  • Sündmuspaik asub jalgpallistaadioni lähedal, kus reedel toimusid rünnakud.
  • Inimestel on kästud jääda koju, osa evakueerituist viidi varjupaika.

Pariisi eeslinnas Saint Denis's sai mitu tundi väldanud haarangu käigus haavata mitu politseinikku ja surma kaks kahtlusalust, keda meedia seostab uue rünnaku kavandamisega Pariisis. Kinni peeti seitse isikut.

Reutersi otsepilt sündmuskohalt Pariisis.

Terroritõrjeoperatsioon Saint Denis's, millest võtsid osa ka eriüksuslased, algas täna Eesti aja järgi kell 5.20 hommikul ning kuulutati lõppenuks kella kolmveerand ühe paiku. Julgeolekujõud piirasid sisse hoone, mille ühte korterisse varjus teadmata arv relvastatud isikuid, kes osutasid relvastatud vastupanu. Tulevahetus kestis vähemalt tund aega.

Prantsuse meedia teatel lasi üks naine end majas õhku, seda kinnitas ka prokuratuur. Kohaliku telekanali BFM andmetel oli end õhku lasknud naine Pariisi rünnakutega seoses tagaotsitavaks kuulutatud Abaaoud Abdelhamidi lähedane.

Kuigi varem teatati kolme kahtlusaluse surmast, siis Le Monde´i andmetel sai surma kaks kahtlusalust ning peeti kinni veel seitse isikut, kelle nimesid pole avalikustatud. Kohaliku meedia teatel on surnutelt võetud DNA-proovid, et teha kindlaks nende isikud. Prokuratuuri teatel said haarangu käigus vigastada ka viis politseinikku, surma sai politseikoer.

Video ühe kahtlusaluse vahistamisest.

Kohaliku telekanali 2 TV andmetel alustati operatsiooni seoses luureinfoga, et Pariisi ärikvartalis La Defense kavandatakse rünnakut. Võimud pole seda väidet kommenteerinud.

Le Figaro teatel kogunesid haarangu ajal Elysee palees Prantsusmaa president François Hollande, peaminister Manuel Valls, siseminister Bernard Cazeneuve, kaitseminister Jean-Yves Le Drian, välisminister Laurent Fabius ja justiitsminister Christiane Taubira, kes arutasid eriolukorra pikendamist kolme kuu võrra. See kava eeldab aga ka parlamendi heakskiitu.

Osa sündmuspaiga lähedal elavad inimesed evakueeriti. Juuresolev video haarangu käigus kostunud tulistamisest on salvestatud ühe läheduses elava inimese poolt. Koolid on piirkonnas suletud, samuti metroo. Pealtnägijate sõnul on tänavad tühjad.

«Kõik algas plahvatusega. Siis oli teine suur plahvatus. Siis veel kaks. Tulevahetus kestis umbes tund,» kirjeldas uudisteagentuurile Saint Denis´s sündmuspaiga lähedal elav ajakirjanik Baptiste Marie. Teine elanik Amin Guizani aga märkis, et kasutati ka granaate ja automaatrelvi.

Telekanali BFM teatel vestlesid nad mehega, kellele kuulub korter, kust kahtlusalused vastupanu osutasid. Mehe sõnul üürisid temalt korteri kaks Belgiast pärit isikut. «Mu sõber palus minult, et annaksin korteri kahele sõbrale paariks päevaks kasutada. Nad ütlesid mulle, et tahavad seda üürida ja ma tegin seda. Ma ei aimanud üldse, et nad on terroristid,» ütles mees.  

Pariisi terroriaktiga seoses taga otsitav Abaaoud Abdelhamid. Foto: Scanpix
Pariisi terroriaktiga seoses taga otsitav Abaaoud Abdelhamid. Foto: Scanpix Foto: /AP

Prantsuse meedia andmetel on haarangu sihtmärgiks reedel ja laupäeval Pariisis toimunud ja vähemalt 129 inimelu nõudnud terroriakti arvatavat korraldajad Abaaoud Abdelhamid ning Salah Abdeslam. Pole aga teada, kas kumbki neist haarangu ajal hoones viibis.

Sündmuspaiga lähedal asub Stade de France´i jalgpallistaadion, mille läheduses toimus möödunud nädalavahetuse eel mitu enesetapuplahvatust. Rünnakute eest võttis vastutuse end Islamiriigiks (IS) nimetav sunniitlik äärmusrühmitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles