Laar ja Herkel: Venemaa ei peaks kuuluma Euroopa Nõukogusse

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu logo
Euroopa Nõukogu logo Foto: Euroopa Nõukogu

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvad Mart Laar ja Andres Herkel avaldasid esmaspäeval Saksamaa ajalehes «Die Welt» ja eilses «Ukrainska Pravdas» kriitikat Venemaa kuuluvuse suhtes Euroopa Nõukogu liikmesriikide hulka.

«Eeskätt tahame oma artikliga mõjutada Euroopa avalikku arvamust, mis lõppkokkuvõttes on määrava tähendusega ka seni Venemaa tegude suhtes leebete poliitikute jaoks,» kirjutab Herkel oma blogis.

Ta avaldas lootust samu seisukohti tutvustada veel teisteski Euroopa Nõukogu liikmesriikides. 

«Kui erandlik riik Venemaa ka pole, on tema kuulumine Euroopa tähtsaimasse inimõigusorganisatsiooni eriti imestamapanev,» nentis Herkel.

Ta lisas, et tavaliselt võetakse riike sellisesse klubisse, kui neil on avatud demokraatia ja vaba meedia, järgitakse inimõigusi ja vähemuste õigusi.

«Seevastu Venemaa liikmeksolekut on kogu aeg saatnud täitmata kohustused ja lubadused,» märkis Herkel.

Ta meenutas, et juba Venemaa liikmeks saamisel 1996. aastal tehti hinnaalandus, lootes Tšetšeenia konflikti rahumeelsele lahendamisele pärast vastuvõtmisotsuse tegemist.

«Tegelikult alustas Venemaa hoopis teist Tšetšeenia sõda, mis viis umbes 150 000 tsiviilisiku hukkumiseni. Venemaa on ignoreerinud Euroopa Inimõiguste Kohtu otsuseid Tšetšeenia sõja ohvrite kasuks,» kirjutab Herkel.

Ta leiab, et Venemaa liikmesusel Euroopa Nõukogus võis mingigi õigustus olla siis, kui Vene delegatsioonis oli sõltumatuid poliitikuid nagu inimõiguste kaitsja Sergei Kovaljov, ent see oli väga ammu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles