Iisraelis peeti kinni kuus nn Islamiriigiga liituda kavatsenud araablast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobris Iisraeli ametivõimude poolt kinnipeetud araablane(paremal), keda kahtlustati ISi ridadesse astumises.
Oktoobris Iisraeli ametivõimude poolt kinnipeetud araablane(paremal), keda kahtlustati ISi ridadesse astumises. Foto: SCANPIX

Iisraelis peeti kinni kuus kohalikku araablast, keda kahtlustatakse kavatsuses sõita Süüriasse ja ühineda äärmusrühmitusega Islamiriik (IS), ütles täna politsei.

Tegemist on 20. aastates noormeestega, kes elavad Tel Avivist põhjas Jaljulias. Neid süüdistatakse koostöös vaenulike välisriigi vägedega ja kavatsuses sõita ebaseaduslikult Süüriasse, et ühineda Islamiriigi ridadega, ütles politsei pressiesindaja Luba Samri.

Tema sõnul sai asi alguse 24. oktoobril, kui Jaljuliast pärit toona 23-aastane Nidal Hamad Salah lendas okupeeritud Golani kõrgendikult tiibvarjuga Süüria territooriumile.

Julgeolekuteenistus Shin Bet asus juhtumit uurima ja avastas, et Süüriasse sisenemise kavatsus on veel kuuel inimesel. Mõni neist pidi kasutama tiibvarju, teised lootsid sõita maitsi läbi Türgi.

Süüaluste hulgas on juba varem Süürias IS-i ridades võidelnud 26-aastane Jihad Abu Hajla, lisas Samri. Ta võeti kinni, kui ta kodumaale naasis ja pandi kuueks kuuks vangi, aga oma tõekspidamistest ta ei loobunud.

Pressiesindaja rõhutas, et Süüriasse Islamiriigi poolele võitlema suunduvad araablased on tõsiseks ohuks Iisraeli julgeolekule.

Iisraeli araablasteks nimetatakse palestiinlasi ja nende järeltulijaid, kes jäid kohale pärast Iisraeli riigi rajamist 1948. aastal ja moodustavad praegu üle 17 protsendi juudiriigi elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles