Feigin: Savtšenko saadetakse loodetavasti pärast kohut Ukrainasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadia Savtšenko
Nadia Savtšenko Foto: SCANPIX

Ukraina parlamendiliikme, sõjaväelendur Nadia Savtšenko advokaat Mark Feigin loodab, et tema kaitsealune saadetakse pärast kohtuotsuse kuulutamist kodumaale, misjärel võib alata teiste Venemaal vangistuses viibivate ukrainlaste tagasisaatmine.

«Kas Savtšenko saadetakse Ukrainasse enne uut aastat, pärast seda või isegi veebruaris, see asja ei muuda, tähtis on hoida tema tervist ning mitte loota üksnes lubadustele. Tähtaegu ei ole keegi nimetanud. Seepärast on meie jaoks tähtis saada mingid tagatised, et Savtšenko saadetakse põhimõtteliselt kodumaale,» ütles Feigin teleusutluses.

Tema hinnangul võib Venemaa pärast Savtšenkot alustada veel kümne välisministeeriumi nimekirja kantud Ukraina poliitvangi tagastamisega. Ma pean silmas Sentsovi, Koltšenkot, Karpjukki, Klõhhi ja teisi, selgitas advokaat.

Ta arvab, et nimetatud ukrainlaste asjad lahenevad ühe kokkuleppega, see tähendab mingis Minski lepete formaadis vahetatakse kõik kõigi vastu.

«See tähendab nad saadetakse kõik kodumaale karistust kandma, kuid vaid millegi vastu, vahetuseks mingite lisaeeliste vastu... St mingeid üksteise järel eraldi lahendatavaid kaasusi ei tule. Mulle tundub, et kui Savtšenko jõuab kodumaale, hakkab ta juhtima endataoliste Venemaal asuvate ukrainlaste kodumaale toomise protsessi. Sel protsessil saab olema poliitiline, mitte kohtulik iseloom,» märkis Feigin.

Küsimusele võimaluse kohta, et Savtšenko vahetatakse kahe Luganskis vangi langenud ja Kiievis kohtu all oleva Venemaa eriväelase Jevgeni Jerofejevi ja Aleksandr Aleksandrovi vastu, vastas kaitsja: «Kui poliitikud lepivad sellises vahetuses kokku, ei toimu see nii, nagu sillal luurajaid vahetatakse. Järgitakse sama skeemi, Jerofejev ja Aleksandrov saadetakse karistust kandma Venemaale. St. Nadia võib pääseda varem, aga nemad alles siis, kui kohtuotsus jõustub.»

Võimaluse kohta, et Savtšenko kohtuistungil osaleb isehakanud Luganski rahvavabariigi juht Igor Plotnitski, ütles advokaat: «Arvan, et ta tuleb küll kolmapäeval kohtusse. Ta lubas ja iseenesest hakkab süüdistuse tõendite esitamise protsessijärk lõppema. Kõik kirjalikud tõendid on esitatud. On jäänud tutvuda mõningate esemeliste tõenditega ja ta on üks viimaseid tunnistajaid, kui mitte kõige viimane, kui maha arvata kaks asjatundjat, kes ei ole kuigi põhimõttelise tähtsusega.»

Feigini sõnutsi kavatseb ta korraldada Plotnitskile julma ristküsitluse ja ennustab, et see kestab 2-3 tundi.

Savtšenko protsess toimub Vene Rostovi oblastis asuvas Donetskis. Ta on 2014. aasta juulist Venemaal vahi all süüdistatuna kahe Vene ajakirjaniku tapmisele kaasaaitamises Ida-Ukrainas. Tema vahi all hoidmise tähtaega pikendati 16. jaanuarini 2016.

Aleksandrov ja Jerofejev võeti kinni 16. mail 2015 Luganski oblastis Štšastja linna lähedal. Üks neist oli saanud haavata kätte, teine jalga.

Ukraina nimetab Aleksandrovit ja Jerofejevit Vene sõjaväelasteks, Vene kaitseministeerium tunnistab, et nad on Venemaa kodanikud, kuid eitab, et nad oleksid vangilangemise hetkel viibinud tegevteenistuses.

Ukraina filmirežissöör Oleg Sentsov mõisteti Venemaal 20 aastaks vangi terroriaktide ettevalmistamise eest Krimmis.  Samas kohtuasjas mõisteti Oleksandr Koltšenkole 10 aastat range režiimiga vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles