CIA direktor sarjas Snowdenit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor John Brennan sarjas kolmapäeval Ühendriikide luuresaladusi paljastanud Edward Snowdenit, süüdistades tema lekkeid rahvusliku julgeoleku kahjustamises.

«Mis tahes volitamata paljastused, mille teevad ametivande andnud isikud, kahjustavad riigi julgeolekut,» ütles Brennan Washingtonis üritusel vastuseks küsimusele riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) endise analüütiku kohta.

CIA direktori sõnul on selliste isikute heroiseerimine tema jaoks hoomamatu selle seisukohast, mida riik peab oma kodanike julgeoleku tagamiseks tegema.

Brennan kutsus esmaspäeval üle vaatama luureteenistuste jälgimisvõimekustele kehtestatud piiranguid, öeldes, et lekked ja «käepigistamine» on muutnud raskemaks rahvusvahelised jõupingutused terroristide tabamiseks.

Ajaleht New York Times kirjutas kolmapäeval arvamusartiklis, et CIA juhi märkused on häbiväärsed ja Pariisi terrorirünnakutega seotud põletavaim küsimus pole mitte andmete puudumine, vaid suutmatus olemasoleva info põhjal tegutseda.

«Õiguskaitseasutustel peaks olema vajalikud volitused rünnakute tuvastamiseks ja peatamiseks enne nende toimumist,» kirjutas Times. «See aga ei tähenda ebatõhusate ja tõenäoliselt põhiseadusvastaste taktikate vastuvaidlematut aktsepteerimist, mis piiravad ühiskonda turvalisemaks muutmata kodanikuvabadusi.»

Vastates küsimusele, kas Ühendriigid teevad piisavalt info jagamiseks teiste riikidega, ütles Brennan, et CIA on teinud tihedat koostööd teiste riikidega, kaasa arvatud Venemaa sunniidi äärmusrühmitusest Islamiriik (IS) lähtuva ohu arutamiseks.

«Viimase viie nädala jooksul või nii on mul olnud oma Vene ametivennaga mitu vestlust, hoolimata poliitikate erinevusest Süüria ja Ukraina asjus,» lausus CIA juht.

Tema sõnul on arutatud ISi ohu kohta senisest rohkema info jagamist.

Snowden paljastas 2013. aastal NSA ulatuslikud jälgimisprogrammid ning põgenes Venemaale, mis andis talle ajutise varjupaiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles