AFP: USA luure hoiatas Prantsusmaad võimalike terrorirünnakute eest juba mais

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi rünnaku koordineerijaks peetav Abdelhamid Abaaoud
Pariisi rünnaku koordineerijaks peetav Abdelhamid Abaaoud Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri AFP teatel hoiatas USA luure Prantsuse võime juba selle aasta mais, et Prantsuse pinnal võidakse lähiajal terroriakte toime panna.

USA luure ja Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) ühisraportis analüüsiti põhjalikult Belgia politsei poolt jaanuaris ära hoitud terrorirünnakut.

Belgia politsei terrorismivastane üksus lasi Verviers` maha kaks kahtlusalust, kes plaanisid pärast jaanuarikuist Prantsuse satiiriväljaande Charlie Hebdo rünnakut uusi rünnakuid Belgias.

Raporti kohaselt viitas Belgia terrorirakukese paljastamine, et äärmusrühmitus Islamiriik plaanib Euroopas koordineeritud rünnakuid. Uuringu kohaselt on terrorioht suurim Euroopas, kuid terroristidele pakub huvi ka USA.

Analüüsis mainitakse ka rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Abdelhamid Abaaoudi, kes arvatakse olevat Pariisi rünnakute ettevalmistaja ja koordineerija. USA luure andmetel tegutses see isik Kreeka pealinnas Ateenas, et teda ei saaks Prantsusmaa rünnakutega seostada.

USA väljaande Washington Post allikate andmetel võis Abaaoud eile Prantsuse politsei eriüksuse terrorivastases operatsioonis Pariisi Saint-Denis linnaosas hukkuda.

Prantsuse politsei ega võimud ei ole seda kinnitanud. Saint-Denis hukkunute isikute kindlakstegemine on alles käimas.

Prantsuse politsei arreteeris eile kaheksa inimest ning hukkus kaks terrorismis kahtlustatavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles