Mehhiko ekspresident: kõik uimastid legaliseeritakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko endine president Vicente Fox.
Mehhiko endine president Vicente Fox. Foto: Reuters/ScanPix

Mehhiko endine president Vicente Fox avaldas arvamust riigi kaosesse paisanud narkootikumide tuleviku suhtes: kõik nendest – ka kokaiin, heroiin ja metamfetamiin – muutuvad Mehhikos järgmise kümne aasta jooksul seaduslikeks. 

«Ma arvan, et marihuaana on esimene samm,» ütles Fox Reutersile. Aastail 2000-2006 presidendiametit pidanud mehhiklane tuli avaldusega lagedale peale kohtuotsust, mis muudab tema sõnul marihuaana seadustamise vältimatuks. Novembri hakul leidis kohus, et on põhiseaduse vastane keelata inimestel marihuaanat suitsetada ning lubas aine tarvitamise eraviisiliseks tarbeks. Foxi arvates on vältimatu, et sama saatus saab osaks ka kangematele uimastitele.

«Teiste narkootikumidega võtab see kauem aega, nii viis-kümme aastat,» prognoosis ta. Pärast ametist lahkumist on Fox endale loonud maine kui mees, kes ei hoia end vastuolulistel teemadel tagasi. Ta mainis, et kuigi tal endal puudub huvi seadusliku marihuaana pealt kasu lõigata, võiksid seda teha mitmed põllumajandusettevõtted.

«Kui sa saad toota ekspordi jaoks, siis tulevad mängu ka suured tegijad,» rääkis Fox. Juhul, kui nii Mehhiko ja Ameerika Ühendriigid mõlemad muudavad aine seaduslikuks, läheks tema sõnul vaja rahvusvahelisi kaubandusregulatsioone.

Mehhiko seadustas aastal 2009 tillukese koguse marihuaana ja kokaiini omamise. Ühendriikides on kanep legaliseeritud Colorado, Oregoni, Washingtoni, Alaska ja Washington DC osariikides. Siiski on Foxi sõnul liiga vara selleks, et kõnelda mõlemas riigis ülemaalisest legaliseerimisest.

«Obama peab lahendama oma mured sealpool ja (Mehhiko president Enrique) Peña Nieto siinpool piiri. Kõik omal ajal,» lausus ekspresident. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles