Assad: Süüria üleminek saab alata pärast terroristide alistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria President Bashar al-Assad.
Süüria President Bashar al-Assad. Foto: SCANPIX

Süüria President Bashar al-Assad ütles kolmapäeval, et Süüria ei ole terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) kasvulava, lisades, et enne üleminekuprotsessi alustamist «tuleb terroristid alistada».

«Ma võin teile öelda, et Daeshil ei ole Süürias loomulikku ja ühiskondlikku inkubaatorit,» ütles Assad usutluses Itaalia rahvusringhäälingule Rai, kasutades ISISe araabiakeelset nimetust.

Süürias Pariisi veretööks ja teisteks tapatalguteks valmistunud pühasõdalastel õnnestus seda teha «Türgi, Saudi Araabia ja Katari toetusel,» sõnas ta. «Mõistagi andis oma osa ka terroriste eri viisidel toetanud Lääne poliitika.»

Assadi sõnul ei saanud Islamiriik alguse Süüriast, vaid Iraagist ja enne seda Afganistanist. Süüria riigipea tsiteeris Briti ekspeaministrit Tony Blairi, kelle sõnul «aitas Iraagi sõda ISISt luua». Blairi «ülestunnistus on tähtsaim tõend», sõnas Assad.

Reedesed terrorirünnakud Pariisis on andnud täiendava diplomaatilise tõuke üle 250 000 inimelu nõudnud Süüria konflikti lahendamiseks.

Assadi sõnul ei saa üleminekuprotsess käivituda ajal, mil osa riigist on endiselt mässuliste käes. «Ajakava läheb käiku pärast terrorismi alistamist. Poliitiliselt ei ole võimalik midagi saavutada ajal, kui terroristid vallutavad Süürias alasid.» 

Laupäevasel Viini kohtumisel leppisid 17 riiki, ÜRO, Euroopa Liit ja Araabia Liiga kokkuleppele 18 kuu pikkuses üleminekuperioodis ning Süüria üleminekuvalitsuse moodustamises kuue kuu jooksul. Enne uut aastat loodetakse jõuda ka relvarahuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles