Allen: Islamiriigi alistamiseks pole vaja suurt arvu maavägesid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Allen.
John Allen. Foto: AFP/SCANPIX

Terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) alistamiseks ei lähe vaja suurt arvu Ameerika Ühendriikide maavägesid, ütles Washingtoni endine erisaadik ISISe vastase koalitsiooni juures John Allen.

Allen ütles AP-le, et vaja on meeles pidada, kui suurt tööd nõudis Iraagis Islamiriigist väiksema jõu alistamine pärast Ühendriikide endise presidendi George W. Bushi otsust saata 2007. aastal ülestõusu mahasurumiseks riiki lisaväed.

Nime «Sööst» kandnud strateegiaga õnnestus terrorivõrgustik Al-Qaeda Iraagist välja tõrjuda.

Alleni sõnul võib USA saata paar brigaadi kohalike jõudude toetamiseks ning see võib viia pikaajalise lahenduseni.

«Üks võimalus on rakendada suurt arvu Lääne vägesid, alternatiiv on toetada Daeshi alistamisel kohalikke jõude. See toob pikaajalise lahenduse, sest jõude välja tõmmates ei teki territooriumi kontrollimiseks vajalike vägede puudumise tõttu kohe kriisi,» lausus ta. Viimane aspekt jäetakse Alleni sõnul sageli tähelepanuta.

Erukindral ütles, et Islamiriigi laienemisele Iraagis ja Süürias on piir pandud, ent rohkem tähelepanu tuleb pöörata rühmituse edusammudele koos selle liitlaste Boko Haramiga Aafrikas ja lääne inimestega, kes leiavad ISISest inspiratsiooni või saavad rühmituselt juhiseid.

«Asi ei seisne vaid Daeshi ründamises Iraagis ja Süürias. See tähendab võrgustiku mõistmist ja suutlikkust riikide kogukonnana Prantsusmaad toetades tegeleda välisvõitlejate küsimusega,» sõnas Allen.

Daesh on Islamiriigi araabiakeelne nimetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles