Suurbritannias vahistati 1984. aasta tapmise kahtlusalune

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yvonne Fletcher
Yvonne Fletcher Foto: SCANPIX

Suurbritannias vahistati Liibüa päritolu mees, keda kahtlustatakse 1984. aastal hukkunud Briti politseiniku tapmise kavandamises, teatas politsei neljapäeval; juhtum viis omal ajal kahe riigi vaheliste diplomaatiliste suhete katkestamiseni 15 aastaks.

Politsei sõnul oli see esimene tõsiseltvõetav vahistamine seoses 25-aastase Yvonne Fletcheri tapmisega Suurbritannias Liibüa saatkonna ees.

Liibüa päritolu kahtlusalust süüdistatakse ka rahapesus, millega seoses vahistati veel kaks inimest. «Viimase 31 aasta jooksul pole me kunagi kaotanud usku, et lahendame selle juhtumi ning seame jalule õigluse nende suhtes, kes selle mõrva toime panid,» sõnas Londoni terroritõrjepolitsei juht Richard Walton avalduses.

Fletcher turvas Suurbritannias Liibüa saatkonna ees korraldatud meeleavaldust 17. aprillil 1984. Aktsioonil korraldatud tulistamises sai viga veel mitu inimest. Politsei hinnangul avati meeleavalduse pihta tuli saatkonnast.

Tapja põgenes Suurbritanniast arvatavalt Liibüa saatkonna 30 töötajaga, keda kaitses diplomaatiline immuniteet.

Tapja põgenes Suurbritanniast arvatavalt Liibüa saatkonna 30 töötajaga, keda kaitses diplomaatiline immuniteet.

Tripoli ja Londoni vahelised suhted said kaheksakümnendate lõpus veel teise löögi, kui 1988. plahvatas reisilennuk Lockerbie linna kohal Šotimaal.

Kahe riigi vaheline suhtlus valitsuste tasandil taastati 1999. aastal, kui Liibüa võttis Fletcheri tapmise eest osaliselt vastutuse ning juurdlus sai uue hoo pärast Muammar Gaddafi kukutamist 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles