Pariisi terroris kahtlustatav põgeneb suure tõenäosusega ka Islamiriigi eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salah Abdeslam
Salah Abdeslam Foto: SCANPIX

Belgia meedia teatel pidas politsei pärast Pariisi rünnakuid vähemalt kolmel korral dokumentide kontrolliks kinni Salah Abdeslami, kes siiski jõudis Pariisist Brüsselisse.

Prantsuse ja Belgia politsei andmetel juhtis terroris kahtlustatav Abdeslam autot, milles oli ka ta vend Brahim, kes lasi end Pariisi Comptoir Voltaire restorani juures õhku.

Salah Abdeslam on kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, kuid teda ei ole seni tabatud.

Prantsusmaa prokuratuur kinnitas eile, et kolmapäevases politseioperatsioonis Pariisi põhjaosas Saint-Denis hukkus Pariisi rünnakute «arhitekt» Abdelhamid Abaaoud. Nüüd on Prantsuse ja Belgia politsei keskendunud põgenema pääsenud terroristi otsingutele.

Belgia politsei jõudis jälile, et Salah Abdeslam rentis Brüsselis Seati, mida vennad kasutasid Pariisis rünnakute ajal liikumiseks.

Uurijate arvates ei olnud tagaotsitav mees tapmisteks valmis ja selle tõttu lahkus ta pärast venna hukkumist Pariisist.

Anonüümse allika sõnul sai Abdeslam aru, et pärast selliseid rünnakuid ei saa ta tavalise elu juurde naasta. Ta ei andnud end ka Prantsuse ega Belgia politsei kätte kartuses, et Islamiriik tapab siis ta perekonna.

Salah Abdeslami vend Mohammed pöördus meedia vahendusel venna poole, et viimane alla annaks.

Abdeslam võib seega põgeneda nii Euroopa võimude kui Islamiriigi eest, kuid Prantsuse uurijad ei ole seda teooriat kinnitanud.

Islamiriigi silmis on raskendavaks asjaoluks just mehe põgenemine keset terroriakti.

Uurijate arvates sõidutas Abdeslam venna, kes pidi sooritama enesetapurünnaku, kokkulepitud söögikoha juurde, kuid ise ei soovinud rünnakus osaleda. Brahim lasi end õhku, vigastades paari inimest.

Oletatakse, et Salah Abdeslam oli veel mõnda aega Pariisis, kuid siis võttis suuna Belgiale.

Prantsuse politsei uuris Abdeslami telefonikõnesid. Ta helistas kell 22.30 sõbrale ajal, mil Bataclani kontserdil toimus veresaun ja palus tal sõita 200 kilomeetrit Brüsselist Pariisi talle järele.

Salah Abdeslamil on Prantsusmaa kodakondsus, kuid ta elas Belgias.

Meedia teatel ei viita Abdeslami käitumises mitte midagi sellele, et ta oleks põgenemist varem ette valmistanud.  

«On võimalik, et ta sattus pärast venna enesetapurünnakut paanikasse ega julgenud ennast õhku lasta. Võimalik, et ta sunniti tegema seda, mida ta tegi või siis ta vest, milles oli lõhkeaine, ei töötanud,» spekuleeriti meedias.

Oletatakse, et põgeniku sõber või sõbrad saabusid Brüsselist Pariisi varahommikul ja võtsid ta kaasa. Belgia politsei pidas A2 kiirteel masinaid kinni ja otsis läbi. Nende seas võis olla ka auto, milles oli Abdeslam, kes võis näidata oma Belgia ID-kaarti ja selle tõttu teda ei kahtlustatud. Mehe osalemine Pariisi veresaunas ilmnes hiljem.

Belgia kanali RTBF andmetel pidas politsei autot, milles oli Abdeslam, kinni kolmel korral.

Belgia politsei on siiski tabanud kaks meest, kes sõitsid Brüsselist Pariisi Abdeslami ära tooma. Kinnipeetute sõnul aitasid nad sõpra, kuid ei ole terroristid.

Belgia politsei edastas teiste Euroopa riikide politseile, et Abdeslam võib nüüd liikuda Citroën Xsaraga.

Prantsuse peaminister Manuel Valls sõnas eile, et puuduvad andmed, kas põgenik on Prantsusmaal või Belgias. USA ja Ühendkuningriigi meedia andmetel võib ta olla hoopis Hollandis.

Abdeslam oli Belgia politseile varasemast tuttav, kuna ta pani toime väikekuritegusid.

Belgia väljaande La Capitale teatel kohtus põgenik selle nädala teisipäeval Brüsselis sõbraga, kellel palus oma perele sõnum edastada, et ta on elus.

Väljaanne kirjutas, et Abdeslam oli juhtunust šokeeritud, sest ta kaaslased läksid üle piiri. Samuti kardab ta oma elu ja pereliikmete elu pärast, kuna põgenes ja vedas Islamiriiki alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles