Uus trend: mehhiklased lahkuvad Ühendriikidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripunkt Ameerika Ühendriikide ja Mehhiko vahel. Inimesed kõnnivad Mehhiko suunas.
Piiripunkt Ameerika Ühendriikide ja Mehhiko vahel. Inimesed kõnnivad Mehhiko suunas. Foto: AP/Scanpix

Värskelt läbi viidud uuring näitab, et Ameerika Ühendriikides võtab maad uus suundumus: riigist naaseb oma kodumaale rohkem mehhiklasi, kui neid üle piiri asemele tuleb.

Pew uuringukeskus leidis, et vahemikus 2009 kuni 2014 läks Mehhikosse tagasi rohkem kui miljon mehhiklast oma peredega, Ühendriikides sündinud lapsed kaasa arvatud. Samal ajal liikus vastupidises sunnas 870 000 inimest.

Arengu peapõhjusena nähakse Ühendriikide majanduse ebaühtlast taastumist. Immigrantide seas populaarsed tööstusharud – nagu ehitus – pole 2009 aasta majanduskriisist veel täielikult paranenud. Samuti leidsid uurijad, et kuigi poliitikud räägivad tihti vajadusest tugevdada piirikontrolli, piisab juba ka olemasolevatest meetmetest, et ilma dokumentideta mehhiklasi eemal hoida. Ühendriigid on võtnud tõsisemalt ette ka illegaalsete immigrantide riigist välja saatmise.

Samal ajal leidis raport, et enamus kodumaale naasvaid mehhiklasi tegid seda omal soovil – peamiselt selleks, et saada kokku oma peredega, kuid ka paremate töövõimaluste otsinguil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles