Luureametnikud: Islamiriik püüab soetada keemiarelvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Terrorirühmitis Islamiriik (ISIS) on asunud intensiivselt tegutsema keemiarelva väljatöötamise nimel ning on võtnud selleks appi Iraagi, Süüria ja teiste piirkonna riikide teadlased, ütlesid Iraagi ja USA luureametnikud.

Ameerika Ühendriikide luure arvates ei ole ISISel veel võimeid valmistada keerulisemaid keemiarelvi nagu närvigaas, mis sobiks kõige paremini terrorirünnakuks tsiviilsihtmärkidele. Seni on nad kasutanud Iraagi ja Süüria lahinguväljadel sinepigaasi ehk ipriiti.

Lääs kardab hiljutiste Pariisi terrorirünnakute taustal eriti musta stsenaariumi, mille võib vallandada džihadistide kätte sattunud keemiarelv.

Prantsuse peaminister Manuel Valls hoiatas neljapäeval Prantsusmaad rünnakute eest, milles lastakse käiku keemia- ja biorelvad.

Vallsi sõnul ei rünnanud terroristid Prantsusmaad mitte selle tõttu, mida Pariis teeb Iraagis ja Süürias, vaid «sellepärast, missugune ta on».

«Me teame, et olemas on ka keemia- ja biorelvadest lähtuv oht,» ütles ta.

Iraagi ametnikele teeb muret, et ISIS tegutseb Iraagis ja Süürias vallutatud suurel alal täiesti kontrollimatult ja keegi ei tea, mis neil plaanis on.

«Neil on praegu täielik vabadus valida oma laboritele ja tootmisrajatistele sobiv koht ning nende käsutuses on suur hulk nii tsiviilisikutest kui sõjaväelastest eksperte,» ütles Iraagi kõrge luureametnik AP-le.

Seni on ainus avalik teave džihadistide keemiarelvaprogrammi kohta Põhja-Iraagis ja Süürias kurdi võitlejate vastu kasutatud sinepigaas.

Iraagi võimud kardavad, et keemiarelvade kasutamine võib laieneda. Suvel jagas Iraagi sõjavägi Bagdadist läänes ja põhjas võitlevatele sõduritele gaasimaskid, ütles üks kindral AP-le. Bagdadist põhja jäävas Salahuddini provintsis olevat tundmatuks jääda soovinud sõjaväeametnike sõnul gaasimaskidega varustatud 25 protsenti sõduritest.

Hiljuti sai Iraagi sõjavägi Venemaalt 1000 kaitseülikonda keemiarünnaku puhuks, ütles parlamendi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimees Hakim al-Zamili.

Iraagi sõjaväeluure andmetel on ISIS moodustanud keemiarelva töörühma. Luureametnikud ei soovi islamistide keemiarelvaprogrammi üksikasju, eelarvet ega selle kallal töötavate inimeste arvu nimetada.

Al-Zamili ütles tema käsutusse jõudnud luureraportitele viidates, et ISIS on suutnud värvata nii välisriikide kui Iraagi keemiarelvaeksperte, üks neist olevat töötanud omal ajal Saddam Husseini sõjatööstusametis. Välismaalaste hulgas on asjatundjaid Tšetšeeniast ja Kagu-Aasiast.

Hiljuti viis ISIS oma uurimislaborid ja materjalid Iraagist «turvalisse kohta» Süürias, lisas al-Zamili. Ilmselt kardetakse rünnakut Iraagi suuruselt teisele linnale Mosulile, mille rühmitis 2014. aasta suvel vallutas.

Kõigest hoolimata ei pea USA luureametnikud tõenäoliseks, et Islamiriigi käsutuses oleks tehnoloogia närvigaasi või biorelva valmistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles