Hotellirünnakus Malis hukkus 19 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali julgeolekujõud päästmas hotellikülastajat.
Mali julgeolekujõud päästmas hotellikülastajat. Foto: AFP/SCANPIX

Mali võimud otsivad vähemalt kolme kahtlusalust, keda seostatakse reedel Bamakos 19 ohvrit nõudnud hotellirünnakuga. Rünnaku eest võttis vastutuse pühasõdalaste rühmitus Al-Murabitoun.

Mali valitsus kuulutas eile õhtul pühasõdalaste rünnaku järel pealinna Bamako hotellile välja 10-päevase eriolukorra ja kutsus rahvast hotellirünnaku ohvreid kolm päeva leinama.

Mali võimud otsivad vähemalt kolme kahtlusalust, keda seostatakse eilse hotellirünnakuga, teatas Mali julgeolekuallikas.

Vene välisministeeriumi esindaja Maria Zahharova ütles täna uudisteagentuurile RIA Novosti, et rünnakus hukkus ka mitu Vene kodanikku.

«Võime kinnitada, et hukkunute seas on Vene kodanikke. Kui meile laekub  usaldusväärset infot nende arvu ja nimede kohta, teeme avalduse,» teatas Zahharova.

Briti ajalehe The Guardian andmetel on teadmata arv ründajaid veel hoone viimastel korrustel ning keelduvad end kätte andmast. 

Hukkunute seas on vähemalt üks Belgia kodanik, Belgia parlamendi prantsuskeelse osa heaks töötanud Geoffrey Dieudonne. Ametnik oli Bamakos seoses seal toimunud kongressiga.

Vastutuse võttis rühmitus Al-Murabitoun

Pühasõdalaste rühmitus Al-Murabitoun võttis reede õhtul vastutuse hotellirünnaku eest Mali pealinnas Bamakos.

«Meie Murabitoun võtame koos Islami Magribi Al-Qaedaga vastutuse pantvangi võtmise operatsiooni eest Radissoni hotellis,» ütles meeshääl telekanalis Al-Jazeera ette loetud helisalvestises. Islami Magribi Al-Qaeda (AQIM) on terrorivõrgustiku Põhja-Aafrika haru.

Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian ütles reede õhtul, et rünnaku korraldas tõenäoliselt kurikuulus ühesilmne Alžeeria pühasõdalane Mokhtar Belmokhtar. Le Driani sõnul üritavad Al-Murabitouni liidrit Belmokhtari tabada mitu riiki. «Ta on tõenäoliselt selle rünnaku taga, ehkki me ei ole selles täiesti kindlad,» sõnas Prantsuse kaitseametkonna juht telekanalile TF1.

2013. aastal asutatud Al-Murabitoun esitleb ennast Al-Qaeda Lääne-Aafrika haruna. Al-Murabitoun sündis Al-Qaedast lahku löönud rühmituste «Signatories in Blood» ja Ühtsuse ja Püha Sõja eest Lääne-Aafrikas (MUJAO) ühinemisel.

Prantsusmaa saatis reedel Bamakosse Mali julgeolekujõududele appi umbes 40-liikmelise politsei eriüksuse, et aidata Mali julgeolekujõududel lahendada Radisson Blu hotelli pantvangikriisi. Juba enne neid asusid kohapeal kriisi lahendama USA eriüksuslased.

«Radissoni hotellirünnak: eriüksuslased algatasid operatsiooni, esimesed pantvangid vabastatud, umbes 80,» teatas riiklik telekanal ORTM, kuid ei täpsustanud teabe allikat.

«Meie eriüksuslased vabastasid pantvange ning veel 30 pantvangil õnnestus põgeneda iseseisvalt,» ütles julgeolekuminister Salif Traoré AFP-le.

Uudisteagentuur AFP viitas hotelli omanikfirma Radissoni allikatele, kelle andmetel võtsid kaks ründajat pantvangi 140 külastajat ja 30 töötajat.

Politsei on hotelli ümber piiranud ja hoone juurest kostus ka tulevahetust. «Kõik toimub seitsmendal korrusel, džihadistid tulistavad koridoris,» ütles üks julgeolekuallikas AFP-le.

Mali pealinnas Bamakos Radisson Blu hotellis pantvangi võetud inimeste hulgas on 20 India kodanikku, ütles India välisministeeriumi pressiesindaja Vikas Swarup. «Meie suursaadik kinnitas, et 20 indialast on hotellis pantvangis, aga nad on elus,» ütles ta.

Prantsuse lennufirma Air France teatas, et seal peatus ka 12 nende meeskonnaliiget. Lennufirma teate kohaselt on lendurid ja reisisaatjad nüüdseks turvalises kohas.

Augustis võtsid arvatavad islamivõitlejad pantvange Malis Sevare linnas asuvas hotellis ning tapsid 13 inimest, kellest viis olid ÜRO töötajad.

Foto: /AP
Foto: HABIBOU KOUYATE/AFP
Foto: HABIBOU KOUYATE/AFP
Foto: HABIBOU KOUYATE/AFP
Foto: HABIBOU KOUYATE/AFP
Foto: REUTERS TV/REUTERS
Mali julgeolekutöötajad rünnaku alla sattunud hotelli juures.
Mali julgeolekutöötajad rünnaku alla sattunud hotelli juures. Foto: Sebastien RIEUSSEC/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles