Mali rünnak: mis on praeguseks teada?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali telekanali ORTM klipp turvatöötajaist hotelli fuajees.
Mali telekanali ORTM klipp turvatöötajaist hotelli fuajees. Foto: AP/Scanpix

Mali pealinnas Bamakos ründasid islamistid Radissoni hotelli ja võtsid seal pantvangi vähemalt 170 inimest, kellest hukkus 19. Mali võimud otsivad vähemalt kolme arvatavat kahtlusalust. Riigis algas kolmepäevane lein ja kehtestati eriolukord.

Millal: Sündmused said alguse reedel kohaliku aja järgi kell seitse hommikul. Praeguse seisuga kohalike võimude teatel islamistide käes enam ühtki pantvangi pole.

Kus: Bamako Radisson Blu hotellis, mille ÜRO oli tunnistanud oma töötajate jaoks turvaliseks.

Kes ründasid: Vastutuse rünnaku eest võttis Al-Qaedaga äärmusrühmitus Al-Murabitoun. Mali sõjaväeallika sõnul ei olnud ründajaid rohkem kui neli - kolm neist tapeti või lasi end õhku.

Kes langesid ohvriks: hotellis peatunute seas oli Prantsuse, Türgi, Hiina, India, USA ja Belgia kodanikke.

Hukkunud: Üheksa tundi kestnud vastasseisus surma 19 pantvangi, vahendab BBC. Ohvritest on hetkel tuvastatud Belgia valloonide parlamendi töötaja Geoffrey Dieudonne, kes oli Bamakosse läinud esinema Mali riigiametnikele ja rahvusvahelise abiorganisatsiooni heaks töötanud USA kodanik Anita Datar. Venemaa välisministeeriumi sõnul hukkus kuus Venemaa kodanikku, kes olid lennuliini Volga-Dnepr töötajad. Hiina on teatanud kolme kodaniku surmast.

Pääsenud: Venemaa välisministeeriumi sõnul ülejäänud Volga-Dnepri kuus töötajat päästeti. USA võimude teatel päästeti hotellist tosinkond Ühendriikide kodanikku. New Delhi on teatanud 20 India kodaniku vabastamisest. Air France'i sõnul on 12 nende lennufirma töötajat ohutus kohas. Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier on teatanud nelja sakslase vabastamisest. Vabastatute seas on ka seitse lennufirma Turkish Airlines meeskonnaliiget ja seitse alžeerlast. Viimastel andmetel enam ühtki pantvangi islamistide käes pole.

Reaktsioonid: Mali president Ibrahim Boubacar Keita, kes viibis parajasti Tšaadis Saheli tippkohtumisel, naasis kodumaale ja kuulutas välja 10-päevase eriolukorra. Prantsusmaa teatas, et saadab malilastele appi oma eriüksuse. Ka USA saatis kohale eriüksuse.

Taust: Mali keskvalitsuse ja riigi põhjaosas tegutsevate tuareegi separatistide vahel on sõlmitud rahu, ent riigi põhjaosa on endiselt ebastabiilne. Riigis üritavad korda tagada ÜRO rahuvalvejõud MINUSMA ja ligi 1000 Prantsuse sõdurit. Lisaks on riigis Euroopa Liidu väljaõppemissioon EUTM.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles