Analüütikud: Prantsuse majandus elab rünnakute mõju üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiffel torn Prantsusmaa lipu värvides.
Eiffel torn Prantsusmaa lipu värvides. Foto: SCANPIX

Analüütikute kinnitusel elab Prantsuse majandus Pariisi terrorirünnakute šoki üle, kuigi inimesed väldivad praegu kaubamaju ja kontserte ning tühistavad hotellibroneeringuid.

Mõõtmatute inimkaotuste kõrval on New Yorgi, Madridi, Londoni ja Mumbai terrorirünnakud näidanud, et nende mõju majandusele jääb tõenäoliselt üürikeseks.

13. novembri Pariisi rünnakute järel kukkus kontserdipiletite läbimüük 80 protsenti, Pariisi tuntuimate kaubamajade Printemps ja Galeries Lafayette andmetel on klientide arv kahanenud 30-50 protsenti.

Analüütikud aga kinnitavad, et säärane mõju jääb lühiajaliseks.

Madridi 2004. aasta rongirünnakute järel kahanes Madridi aastane majandustoodang 0,16 protsenti ja kogu riigi majandustoodang 0,03 protsenti. Suurbritannias kahanes tarbijate usaldus Londoni transpordisüsteemi tabanud rünnakute järel järsult, kuid taastus kiiresti, kinnitavad BNP Paribase analüütikud.

«Sarnaste Madridi ja Londoni rünnakute mõju üleriigilisele statistikale ja üldisele tarbijate usaldusele jäi suhteliselt madalaks,» märgib raportis ka Goldman Sachs.

«Kuigi Pariisi terrorirünnakud põhjustasid suuri inimohvreid, annavad finantsturgude esmased reaktsioonid ja varasemad kogemused sarnaste tragöödiatega põhjust oletada, et majanduslik mõju Prantsusmaale jääb piiratuks,» märkisid BNP analüütikud Dominic Bryant ja Gizem Kara raportis. «Pariisis võib reaktsiooni suurendada see, et tegemist oli teise terrorirünnakuga linnas vähem kui aasta jooksul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles