Eestlased Brüsselis: lisaks terroriohule veenab koju jääma halb ilm

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grande Place'il ehk Brüsseli keskväljakul leidus ka inimesi, kes kasutasid võimalust endast sinna pargitud sõjaväemasinatega pilti teha.
Grande Place'il ehk Brüsseli keskväljakul leidus ka inimesi, kes kasutasid võimalust endast sinna pargitud sõjaväemasinatega pilti teha. Foto: AFP/SCANPIX

Kaks Postimehega vestelnud eestlast Brüsselis tunnistasid, et linna tänavapilt on täna tavapärasest vaiksem, aga pidasid vajalikuks sinna juurde rõhutada, et lisaks terroriohule veenab inimesi koju jääma kehvapoolne ilm.

«Igatahes eurokvartalis on täielik vaikus,» iseloomustas eurosaadik Tunne Kelami assistent Kadri Kopli. «Metroo ja suuremad kaubanduskeskused on suletud. Parlament sulges ka oma külastuskeskuse Parlamentariumi.»

«Siit vaadates täiesti rahulik laupäev, kuid ma pole kodust väljas käinud...» märkis Kopli. Küsimusele, kas terroriohu pärast, vastas ta, et nii selle kui ka kehva ilma pärast.

Kelami teine assistent Kadri Vanem märkis, et Merode’i piirkonnas, kus tema elab, suurt vahet märgata pole. «Politseid sõidab, metroo küll ei sõida, aga bussid käivad,» kirjeldas ta.

Vanem tõi eraldi välja selle, et käis üleeile õhtul seoses viimase nädala haarangutega üle Euroopa kurikuulsaks saanud Molenbeeki linnaosas ning seal ei tundnud end kuidagi ohustatuna.

Hirmu tundmise kohta ütles Vanem, et keeldub igasugusele hirmule ja paranoiale alistumast, aga on siiski ettevaatlik. «Kesklinna ei lähe, ehk siis Grand place’ile (Brüsseli raekojaplatsile, toim) ja sellistesse kohtadesse, suurtesse kaubanduskeskustesse ka mitte,» rääkis Vanem, lisades, et näiteks City2 kaubanduskekus on niikuinii täna eriolukorra tõttu suletud. Kinni on ka suured kobarkinod ning ära jäeti Midi ja St Gilles’i turud.

«Ja ühistransporti ka väldin natuke,» lisas Vanem.

Viimase info kohaselt ei sõida vähemalt homme kella 15ni metroo. Maapealsed trammid ja bussid käivad. «Hommikul öeldi, et raudteejaamadest on Schumann (eurokvartali alla jääv metroo- ja raudteepeatus, toim) kinni ja teistes on probleeme,» sõnas Vanem.

Täna Brüsselist saabuvaid pressifotosid iseloomustavaid sõdureid nägi Vanem vaid europarlamendi maja eest möödudes. «Mujal ei ole näinud, aga seal on kogu aeg niikuinii,» lausus ta.

«Täna hommikul oli kummalisel kombel siin Etterbeekis vähem sireene, kui mõnel teisel hommikul see nädal,» tõi Vanem välja. «Nüüd koduteel sõitis üks autotäis sõdureid mööda, aga pigem ehk viidi vahetust tagasi kuhugi.»

«Jalgpallimängud jäeti ära, ma arvan kontserdid ja muu taoline jääb ka ära,» jätkas Vanem. «Mingi linnalegend oli, et toidupoed sulgevad ka varem, aga oma kandis ma seda küll ei tähelda, nii et ei oska kinnitada.»

Vanem tõi eraldi välja selle, et käis üleeile õhtul seoses viimase nädala haarangutega üle Euroopa kurikuulsaks saanud Molenbeeki linnaosas ning seal ei tundnud end kuidagi ohustatuna. Täna südalinna ei lähe ta enda sõnul aga seetõttu, et mitte olla osa inimmassist, kes teeb politseile tänavate jälgimise raskemaks.

Samas kiitis Vanem seda, et on avatud spetsiaalne telefoniliin, kuhu inimesed saavad helistada ja kriisi kohta infot pärida. «Crisiscenterbelgium Twitteris on päris hea infoga,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles