Bangladesh hukkas kaks opositsioonijuhti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bangladeshi aktivistid ja endised võitlejad nõudsid mõni päev tagasi opositsioonijuhtide hukkamist.
Bangladeshi aktivistid ja endised võitlejad nõudsid mõni päev tagasi opositsioonijuhtide hukkamist. Foto: SCANPIX

Bangladeshi võimud hukkasid ööl vastu pühapäeva kaks kõrget opositsioonijuhti Ali Ahsan Mohammad Mujahidi ja Salahuddin Quader Chowdhury 1971. aasta iseseisvussõja ajal sooritatud sõjakuritegude eest, teatas justiitsminister Anisul Huq AFP-le.

«Mõlemad poodi üles. Hukkamine leidis aset kell 00.45 (laupäeval kell 20.45 Eesti aja järgi),» ütles minister.

Riigi suurima islamistliku partei Jamaat-e-Islami peasekretär Mujahid (67) ja Bangladeshi Rahvuspartei (BNP) juhtliige Chowdhury (66) mõisteti süüdi 1971. aastal iseseisvussõjas Pakistaniga toime pandud sõjakuritegude eest.

Mujahid juhtis kurikuulsat Pakistani-meelset üksust Al Badr, mis tegeles intellektuaalide, teiste seas Bangladeshi kirjanike, ajakirjanike ja professorite «likvideerimisega» iseseisvussõja lõpus.

Kui sai selgeks, et Pakistan sõja kaotab, rööviti kümned intellektuaalid 1971. aasta detsembris oma kodudest ja hukati. See episood on üheksa kuud kestnud konfliktis kõige süngem.

Mujahidi advokaadid väitsid, et nende klienti ei olnud Al Badri komandöride või aktivistide nimekirjas, mille uued võimud avaldasid pärast Bangladeshi iseseisvumist Pakistanist.

Chowdhury tunnistati süüdi üheksas sõjakuritegude punktis, teiste seas genotsiidis.

Kohtu otsuse kohaselt on Chowdhury vastutav vähemalt 200 inimese, peamiselt hindude tapmises Chittagongi linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles