Krimmis kuulutati välja eriolukord

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Krimmis kehtestati eriolukord, kuna ligi kaks miljonit inimest on poolsaarel ilma elektrita, teatas Vene eriolukordade ministeerium.

Krimmis kuulutati täna pärast peamiste poolsaart Ukrainaga ühendavate elektriliinide õhkulaskmist välja eriolukord, tegemist oli juba teise säärase rünnakuga mõne päeva jooksul.

Krimm toodab vaid 30 protsenti vajaminevast elektrist ise ning sõltub Ukraina tarnetest.

Vene eriolukordade ministeerium teatas täna hommikul, et suutis pärast kahe kõrgepingemasti õhkulaskmist taastada generaatoritega osaliselt Simferopoli, Feodossia, Jevpatoria ja Jalta elektriga varustamine. Võimude teatel on 1,9 miljoni elanikuga Krimmis esialgu piisavalt kütust, et gaasi- ja diiselgeneraatoreid töös hoida.

Sevastopolis hakkas elekter kaduma kesköö paiku, täielik elektrikatkestus algas linnas kella kahe paiku öösel, kuigi mõni piirkond on ka pärast seda lühiajaliselt elektrit saanud. Katkenud on kaabli- ja mobiilne internetiside, mobiiliside töötab endiselt. Katkenud on ka kõrghoonete veevarustus.

Rünnak suurendab kartusi, et eelmisel aastal Venemaa poolt annekteeritud Krimmis ei jätku energiat. Reedel õhiti samuti kaks kõrgepingemasti.

«22. novembril kell 00.25 kohaliku aja järgi katkes Krimmi energiaga varustamine Ukrainast,» teatas Vene eriolukordade ministeeriumi Krimmi osakond. «Krimmi vabariigi juhi otsusega on poolsaarel kehtestatud eriolukord. Kõiki olulisi või potentsiaalselt ohtlikke rajatisi varustatakse energiaga reservidest.»

Krimmi asepeaminister Mihhail Šeremet ütles, et poolsaar suudab generaatorite ning tuule- ja päikeseenergia abil katta maksimaalselt poole oma energiavajadusest.

Nelja Krimmi Ukraina elektriga varustavat kõrgepingeliini rünnati esimest korda reede varahommikul Hersoni oblastis. Plahvatuses purunes kaks liini, ülejäänud kaks said kannatada. Ukraina riikliku energiafirma Ukrenergo teatel purustati kõrgepingemastid plahvatuses või mürsurünnakuga. Reedese rünnaku järel hoiatasid Krimmi võimud elanikke vett varuma ja akusid laadima. Täna hommikul toimus teine plahvatus, mis katkestas elektritarned täielikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles