Brüsselis elav inglane: Pariisi sündmused on teinud belglased ettevaatlikuks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brüsselis patrullivad Belgia sõdurid.
Brüsselis patrullivad Belgia sõdurid. Foto: SCANPIX

Brüsselis elav britt Paul Raeburn ütles Postimehele, et kui tavalisel nädalavahetusel käib linnas melu ja kaubamajad, restoranid ning baarid on inimesi täis, siis hetkel on linn suhteliselt välja surnud ja tänavatel patrullivad hambuni relvastatud sõjaväelased ja politsei.

Küsimusele, kas tema ka isiklikult terroriohtu tunnetab, vastas britt, et hiljutised Pariisi sündmused on mõjutanud belglasi väga lähedalt. Pariisi külastatakse tihti ja rünnakute ohvrid olid siin paljude tuttavad, sõnas Raeburn.

Täna õhtul arutavad Belgia ministrid ja julgeolekuametnikud ka Brüsseli erimeetmete pikendamist. «Isegi kui ühistransport peaks uuest nädalast jälle töötama, jäävad linnaelanikud tõenäoliselt seni kaua ettevaatlikeks, kuni pole võimude poolseid teateid, et terroriohu kehtestamise algpõhjused on kõrvaldatud,» sõnas Raeburn.

Reede õhtul, vahetult enne kui terroriohu taset Brüsselis tõsteti, sai mees ka ise muutunud olukorrast aimu. Sõpradega kontserdile minnes, olid Raeburni sõnul juba ürituse uksel relvastatud sõdurid ja politsei ning kõik kontserdikülastajad läbisid põhjaliku kontrolli.

«Ühtepidi suurendas see turvatunnet, teisipidi tuletas aga meelde, et praegune oht on nii reaalne,» sõnas ta. Inglase kodu lähedal asuva väikese kohaliku baari ees valvasid samuti sõdurid, nii et peomeeleolu oli kõigil visa tekkima.

Kesklinnas elavate inimeste jaoks, nagu ka Raeburn ise, arvas ta, et tavapärane elurütm taastub peagi. Pikemaajaliselt võib linnas kehtestatud terrorioht mõjutada Raeburni sõnul Brüsseli eeslinnades elavaid inimesi, kellel on tekkinud kesklinna tulemise osas hirm.  

Enne Brüsselisse kolimist elas Raeburn Londonis ning viibis seal ka 2005. aastal toimunud metroorünnakute ajal. «Ka pärast seda läks elu edasi, sest esiteks - muud valikut ei olnud, kuid ka seetõttu, et inimesed ei tahtnud, et terroristidel jääks mulje, et nad on midagi saavutanud.»

Raburni enda elukoht on meedias terroristide kasvulavaks tituleeritud Molenbeeki linnaosa lähedal, kuid seal elatud aasta jooksul ta mingeid probleeme tähendanud pole. Briti sõnul on Brüssel jätkuvalt hea koht, kuhu kasvõi õlut jooma tulla ning sel pole palju sarnast viimastel päevadel meedia poolt maalitud pildiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles