Türgi video: kreeklased uputavad meelega põgenikealuseid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rannavalvelaev ja süürlastest põgenikud.
Kreeka rannavalvelaev ja süürlastest põgenikud. Foto: SCANPIX

Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika põgenikevool Euroopasse ei ole lakanud ka pärast paljusid uppumissurmasid ja Balkanil mitmel pool piiride sulgemist.

Türgi avalikustas 12. novembril Türgi rannavalve tehtud video Vahemerel, milles pilgeni täis põgenikepaat sõidab Kreeka rannavalve aluse juurde.

Pardal olev rannavalveametnik hakkab mingisuguse pika ridva abil põgenikealust kõigutama ja eemale tõukama.

Paadis olevad inimesed karjuvad õudusest ja on paanikas.

Sotsiaalmeedias videot näinute arvates oli tegemist paadi tahtliku uputamisega.

Briti väljaannete andmetel lahkus Kreeka rannavalvealus lõpuks sündmuskohalt ning põgenikepaadis olnud 58 inimest pääsesid eluga, kuna neid päästis Türgi laev ja toimetas Didimi sadamasse.

Türgi valitsuse teatel edastati see video ka Kreeka rannavalve juhtidele ning neilt nõuti sellise tegevuse lõpetamist.

Hürriyet Daily News andmetel oli Kreeka rannavalve juht Athanasios Athanasopulos nähtud videost šokeeritud ning ta lubas juhtumit uurida.

«Türgi rannavalve jäädvustab regulaarselt põgenike päästeoperatsioone ja on ka varem edastanud videoid rahvusvahelisele meediale. Nüüd paljastunud video on šokeeriv ja loodame, et seda juhtumit uuritakse. Kas Kreeka rannavalve eesmärk oli põgenikud uputada?» nentis anonüümne Türgi võimuesindaja.

Videot vaatasid ka inimõigusorganisatsiooni Amnesty International esindajad, kes nõudsid Kreekalt nähtu kohta selgitusi.

Amnesty International teatel on neile varasemast teada neli sellist juhtumit, milles Kreeka rannavalve üritab põgenikke Kreeka vetest minema ajada ja nende paate uputada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles