USA-s surmanuhtlust ootavatest vangidest 10 protsenti on sõjaveteranid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmakamber Oklahoma osariigi McAlesteri vanglas.
Surmakamber Oklahoma osariigi McAlesteri vanglas. Foto: SCANPIX

Ühendriikides surmanuhtluse täideviimist ootavatest vangidest 10 protsenti on sõjaveteranid, selgus USA vabaühenduse Surmanuhtluse teabekeskus (DPIC) kogutud andmeist.

DPIC-i andmeil kannatab post-traumaatilise stressihäire (PTSD) käes 800 000 Vietnami sõjas ning 300 000 Iraagis ja Afganistanis võidelnud USA sõdurit.

Kuigi paljud neist elavad eeskujulikku elu, siis mitmed PTSD diagnoosiga veteranid on sooritanud raskeid kuritegusid, kirjutas keskus. Kriitikute hinnangul on kuritegude toimepanemisega tihtipeale seotud hoopis alkohol ja narkootikumid, mitte lahinguväljal kogetu.

Surmanuhtluse täideviimist ootavatest vangidest umbes 300 on sõjaveteranid.

«On üllatav, et mitmetes nendes juhtumites ei käsitletud süüdimõistetute sõjaväeteenistust ega sellega seonduvaid tervisehäireid, kui kohtunikud ja vandemehed langetasid otsuseid nende (süüdimõistetute) eludest,» kirjutati DPIC-i raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles