Lehed: 15-aastane tüdruk istus Vene õnnetuslennukis kohal, mille all oli pomm

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa transpordiminister Maksim Sokolov Airbus A321 õnnetuspaigas Egiptuses Siinai poolsaarel
Venemaa transpordiminister Maksim Sokolov Airbus A321 õnnetuspaigas Egiptuses Siinai poolsaarel Foto: SCANPIX

Briti väljaannete andmetel oli Venemaa lennukis, mis Siinai poolsaare kohal 31. oktoobril alla kukkus, pomm suure tõenäosusega teismelise tüdruku istme all või juures.

15-aastane Maria Ivleva võis seega olla esimene, kes hukkus pärast seda, kui plahvatas pomm, mille jõud vastas ühele kilogrammile TNTle.

Sellisele järeldusele jõudsid Airbus A321 jäänuseid uurinud Vene ja Egiptuse lennunduseksperdid.

Uurijate sõnul oli oli pomm ja seega ka plahvatuse tsenter suure tõenäosusega 31A  istme all ning sel istmel olnu hukkus silmapilkselt. Ei välistata, et pomm võis olla ka istme 30A all või siis kahe istme vahel.

Venemaa Peterburi ja Egiptuse Sharm El Sheikhi lennujaama andmetel istus õnnetuslennukis istmel 30A 77-aastane Nadežda Bašakova, kes oli pärit Peterburi oblastist Volhovist. Tema tütar, 43-aastane Margarita Simanova istus kohal 30B.

Kohal 31A istus Peterburi lähedalt pärit 15-aastane Maria Ivleva ja tema kõrval kohal 31B oli tüdruku ema, 44-aastane Marina Ivleva.

Ühe teooria kohaselt oli pomm paigutatud 15-aastase tüdruku istme alla kohta, kus oli päästevest.

Airbus A321 plahvatuses hukkus 224 reisijat ja meeskonnaliiget.

«Ühe kilogrammi TNTga võrdne pomm plahvatas ja sellest tingitud lööklaine liikus esmalt edasi ja siis tagasi. Eksperdid tegid katsetusi ja arvutisimulatsioone, mis näitasid, et nimetatud kohtadel ja nende lähedal olnud rebiti sõna otseses mõttes tükkideks,» teatasid õnnetuse uurijad.

«Pommikohtadel» 30A ja 31A istusid Venemaalt pärit turistid, kes suundusid pärast puhkust Egiptuses Sharm El Sheikhis tagasi kodumaale.

Vene võimud koostöös Egiptuse ja Briti võimudega uurivad juhtunut ja loodavad teha kindlaks, kes lennukisse pommi pani.

Kohe pärast Siinai õnnetust teatas äärmusrühmitus Islamiriik, et nende käsilased on selle taga. Hiljem ilmus meediasse ja sotsiaalmeediasse foto, millel on väidetavalt üks nende valmistatud pommidest ning selline oli ka Airbus A321 pardal.

Vene võimud on välja pannud 50 miljoni dollari suuruse rahalise tasu informatsiooni eest, kuidas pomm Sharm El Sheikhi lennujaamas lennuki pardale jõudis ja kes seda tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles