Venemaa teatas kahe sõduri surmast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgilt tabamuse saanud Vene sõjalennuk langemas.
Türgilt tabamuse saanud Vene sõjalennuk langemas. Foto: SCANPIX
  • Türgi tulistas alla riigi õhupiiri rikkunud Vene sõjalennuki.
  • Teated pilootide saatuse kohta on vastukäivad.
  • Venemaa väitel tulistati Süürias nende helikopterit, surma sai üks sõdur.
  • Vene välisminister ei soovita venelastel Türki reisida.

Türgi sõjaväelennukid F-16 tulistasid täna Süüria piiri lähedal alla väidetavalt piiri rikkunud Vene sõjalennuki Su-24. Viimatel andmetel sai kahest piloodist üks surma, nende otsinguil sai surma veel üks Vene sõdur, teatas Venemaa peastaap.

Foto: GRAPHIC NEWS

Türgi sõjaväe teatel tulistasid nad lennuki alla, kui see tungis kell 9.20 hommikul Hatay provintsis Türgi õhuruumi. Armee saatis lennukile viie minuti jooksul kümme hoiatust, enne kui seda tulistas. Tõenduseks avalikustas Türgi radaripildid, mis Ankara väitel peaks näitama seda, et Vene lennuk lendas lühidalt üle riigi lõunapoolsete alade.

Lennuk plahvatas õhus ja põlev vrakk kukkus mägedesse Süüria pool piiri, edastasid CNN-Turk ja telekanal NTV. Türgi väiteid Vene pilootide eelnevast hoiatamisest kinnitas ka USA.

«Meil oli võimalik kõike toimuvat pealt kuulda, kommunikatsioon toimus avatud kanalitel,» ütles USA relvajõudude esindaja kolonel Steve Warren uudisteagentuuri AFP vahendusel. Ka kinnitasid USA allikad Vene lennuki viibimist Türgi õhuruumis.

Pilootide saatuse kohta levib mitmesugust infot. Esialgu teatati, et üks piloot hukkus juba õhus. Levib video, kus on näha mõlema piloodi katapulteerumist.

Venemaa president Vladimir Putin teatas, et juhtunu on kui noa selga löömine terroristide kaasosaliste poolt.

Türgi radaripilt:

Vastuolulised teated pilootide kohta

Teadaolevalt kaks lennukis viibinud pilooti katapulteerusid. Kui esialgu kinnitasid Süüria mässulised ühe piloodi surma, siis hiljem teatati mõlema tapmisest. Mässuliste esindaja Alpaslan Celik ütles Reutersile, et langevarjudega valitsuse kontrolli all olevasse piirkonda maanduda üritanud pilootide pihta avati tuli ning mõlemad surid maandudes.

Ka avaldati internetis video, kus on näha verist isikut maas lamamas ning kuulda on Süüria aktivisti ütlemas: «See on Vene piloot ja meeste, naiste ning laste tapja. Täna tapeti ta pärast seda, kui tema lennuk tulistati Süürias alla.»

Türgi allikate teatel on neil aga alust uskuda, et mõlemad piloodid on elus ning Ankara püüab tagada mässuliste kätte langenud pilootide vabastamist.

Venemaa peastaap teatas aga õhtul ajakirjanikele, et esialgsete andmete kohaselt on üks pilootidest surnud. «Esialgse info kohaselt sai üks piloot surma, kui teda maa pealt tulistati,» ütles relvajõudude kõneisik kindral Sergei Rudskoi telekommentaaris.

Väited Vene helikopteri tulistamisest

Uudisteagentuur Reuters viitas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskusele, kelle andmetel tulistasid mässulised Vene sõjaväe helikopterit, mis otsis alla tulistatud lennuki piloote.

Kopter oli väidetavalt sunnitud tegema Süüria valitsusvägede kontrollitavas Latakia provintsis hädamaandumise. Mässuliste sõnul tulistasid nad helikopterit USA päritolu tankitõrjeraketiga.

Õhtul kinnitas Vene sõjaväe peastaap uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel, et üht kahest helikopterist Mi-8, mis otsisid allatulistatud lennuki piloote, tõepoolest tulistati ning surma sai üks operatsioonis osalenud sõdur.

Video, kus väidetavalt tulistatakse alla piloote otsinud Vene kopter:

«Otsimis- ja päästeoperatsioon Vene pilootide evakueerimiseks allakukkumiskohast korraldati kahe Mi-8 helikopteriga,» ütles relvajõudude kõneisik kindral Sergei Rudskoi uudisteagentuuri Interfax vahendusel. «Operatsiooni ajal sai üks kopteritest tulistamises kahjustada ja pidi maanduma. Üks sõdur sai surma.»

Meeleavaldajad täna Ankaras Venemaa saatkonna juures protestimas. Foto: SCANPIX
Meeleavaldajad täna Ankaras Venemaa saatkonna juures protestimas. Foto: SCANPIX Foto: ADEM ALTAN/AFP
Meeleavaldaja Moskvas Türgi saatkonna ees. Foto: Scanpix
Meeleavaldaja Moskvas Türgi saatkonna ees. Foto: Scanpix Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Venemaa eitab piiririkkumist

Kui Türgi võimude teatel rikkus Vene lennuk riigi õhuruumi piiri, siis Venemaa on seda eitanud. Su-24 viibis kogu lennu aja jooksul eranditult Süüria õhuruumis ning seda kinnitavad kontrollseadmete näidud, rõhutas Vene kaitseministeerium. Ka on Vene kaitseministeerium kutsunud välja Türgi sõjaväeatašee Venemaal. Küll aga kinnitas kaitseministeerium, et Venemaa jätkab sõjalisi operatsioone Süürias.

Su-24 väidetav trajektoor Venemaa pilgu läbi. Foto: Twitter
Su-24 väidetav trajektoor Venemaa pilgu läbi. Foto: Twitter Foto: Internet

Venemaa ei soovita Türki reisida

Vene välisminister Sergei Lavrov, kes pidi täna Türgit külastama, teatas visiidi ärajäämisest. Lavrov soovitas venelastel Türgit mitte külastada ning märkis, et terrorismioht Türgis pole väiksem kui Egiptuses, kus möödunud kuul toimus katastroof Vene reisilennukiga.

Vene riiklik turismiagentuur Rostourism soovitas peatada reisipakettide müügi Türki ning mitu reisikorraldajat on seda ka teinud.

NATO jälgib tähelepanelikult arenguid

NATO teatas intsidendi järel, et on Ankaraga tihedas kontaktis ja jälgib hoolega arenguid. «NATO jälgib toimuvat tähelepanelikult. Me oleme Türgi võimudega kontaktis,» ütles nimetuks jääda sooviv ametnik uudisteagentuurile AFP.

Ankara suursaadik NATO juures kutsus täna õhtuks kokku teiste liitlasriikide kolleegid, et informeerida alliansikaaslasi täna nende õhuruumis toimunust.

Putin hoiatas tagajärgede eest

Meie piloodid ja meie lennuk ei ohustanud mingil moel Türgit, väitis Vene president Vladimir Putin, kelle sõnul on lennuki allatulistamisel Türgi ja Venemaa suhetele tõsised tagajärjed.

«Meie lennukid viisid läbi operatsiooni ISILi (üks end Islamiriigiks nimetava äärmusrühmituse lühenditest - toim) vastu Latakia põhjaosas - mägipiirkonnas, kuhu on kogunenud peamiselt Vene föderatsioonist pärit võitlejad, ning selles mõttes täitsid nad oma otsest kohust ennetavate rünnakute osas terroristidele,» ütles Vene president uudisteagentuuri Interfax vahendusel. «Aga nüüd tulevad ka löögid selga, löögid meie lennukite pihta, mis võitlevad terroristidega,» lisas riigipea.

Venemaa kahemootoriline ründelennuk Suhhoi Su-24 Süürias Türgi piiri lähedal asuvas Hmeymimi õhubaasis. Fotod: Scanpix
Venemaa kahemootoriline ründelennuk Suhhoi Su-24 Süürias Türgi piiri lähedal asuvas Hmeymimi õhubaasis. Fotod: Scanpix Foto: HANDOUT/REUTERS
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles