Õhulahingute skoor - NATO: 4, Venemaa: 15

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA F-16 hävitaja.
USA F-16 hävitaja. Foto: SCANPIX

Türgi teatas täna, et nad lasid alla Vene sõjalennuki. See on esimene kord üle pika aja pärast Külma sõja lõppu, kui NATO riik on tulistanud Vene lennuki alla. Enne seda oli õhulahingute skoor tugevalt Venemaa (NSVLi) kasuks.

Esimene intsident toimus 8. aprillil 1950 Läänemere kohal, kui nõukogude hävitaja lasi Läti lähedal USA mereväele kuuluva patrull-lennuki PB4Y-2 Privateer alla. Lennukis oli 10 inimest.

Järgmine vahejuhtum leidis aset sama aasta 4. septembril, kui Vladivostoki lähedal tulistasid ameeriklased nõukogude pommitaja A-20 alla.

1951. aastal teatasid nõukogude lendurid J. Lukašjev ja M. K. Štšukin, et nad tulistasid Jaapani mere kohal, Vladivostoki lähedal alla USA-le kuuluva lennuki P2V-3W Neptune. Lennukis oli 10 inimest.

1952. aastal, 13. juunil tulistas nõukogude hävitaja 29 kilomeetrit nõukogude rannavööndist eemal, Jaapanile kuuluva Hokkaido lähedal USA õhuväe lennuki RB-29 Superfortress alla. Punalendurite sõnul avas kinnipüütud USA lennuk nende pihta tule, mistõttu vastasid nad omapoolse tulega.

NSVL teatas, et nad korjasid üles ühe pääsenu, kelle nime ei avalikustatud, ent püüded kinnitada teavet ei kandnud vilja. USA hinnangul hukkusid kõik 12 lennukis viibinud lendurit.

Samal aastal, 7. oktoobril tulistasid punakotkad Kuriili saarte kohal taaskord RB-29 Superfortress lennuki alla. Lennukis oli kaheksa meeskonnaliiget. Nõukogude päästeotsingutemeeskonnal õnnestus leida ühe hukkunu surnukeha. Põrm toimetati USAsse 1994. aastal.

November 18. Vladivostoki lähedal toimus nelja nõukogude MiG-15 ja sama arv sõjalennukite USA F9F-5 Panther vahel õhuvõitlus. Vahejuhtumi tulemusel tulistati üks nõukogude lennuk alla.

Järgmise aasta 27. juulil tulistas Ameerika õhuväe lendur Ralph S. Parr Jr. Nõukogude Liidule kuuluva Il-12 alla. Parr arvas, et lennuk on Põhja-Korea oma. Hiljem selgus, et tegemist oli Põhja-Koreast läbilendava ja Vladivostoki suunduva nõukogude lennukiga.

1953-1971 toimus USA ja NSVLi vahel 11 õhulahingut. Kõikidel korral lasi nõukogude pool USA õhuväe lennuki alla.

Täna teatas Türgi, et nende F-16 hävitajad tulistasid Süüria piiril alla sõjalennuki. Väidetavalt oli tegu Vene lennukiga.

Allikad: Vikipeedia, aviation-safety.net

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles