Stoltenbergi sõnul näitas tänane hästi reeglite tähtsust

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg,
NATO peasekretär Jens Stoltenberg, Foto: SCANPIX

NATO on varemgi avaldanud muret Venemaa tegevuse pärast alliansi piiride lähedal ja tänane iseloomustas hästi reeglite järgimise vajalikkust, tõi peasekretär Jens Stoltenberg pärast erakorralist Põhja-Atlandi Nõukogu välja sündmuse moraali.

«Põhja-Atlandi Nõukogu pidas just maha erakorralise kohtumise ja Türgi suursaadik viis meid asjadega kurssi,» teatas Stoltenberg pärast kohtumist.

«Türgi informeeris liitlasi Türgi õhuruumi rikkunud Vene õhuväe lennuki allavõtmisest,» jätkas Stoltenberg ning meenutas, et on juba varem avaldanud muret Venemaa tegevuse pärast NATO piiride lähedal.

NATO peasekretäri sõnul toonitab juhtunu reeglite austamise vajalikkust selleks, et analoogseid intsidente tulevikus vältida.

«Türgi informeeris liitlasi Türgi õhuruumi rikkunud Vene õhuväe lennuki allavõtmisest,» jätkas Stoltenberg ning meenutas, et on juba varem avaldanud muret Venemaa tegevuse pärast NATO piiride lähedal.

«Nagu me oleme korduvalt kinnitanud, seisame solidaarsetena Türgi kõrval ja toetame oma NATO liitlase Türgi territoriaalset terviklikkust,» lausus ta. «Me jätkame tähelepanelikult NATO kagupiiril toimuvate arengute jälgimist.»

«Ma ootan edasisi kontakte Ankara ja Moskva vahel ning kutsun neid üles rahulikkusele ja pingete leevendamisele,» lõppes Stoltenbergi avaldus. «Diplomaatia ja de-eskaleerimine on selle olukorra lahendamiseks olulised.»

Seoses Türgi õhuruumi rikkunud Vene sõjalennuki allatulistamisega kutsus Ankara suursaadik NATO juures täna õhtuks kokku teiste liitlasriikide kolleegid, kuid kasutas selleks suhteliselt leebet vormi.

Oktoobrikuiste Türgi õhuruumi rikkumiste puhul kasutasid Ankara esindajad oma õigust kutsuda kokku Põhja-Atlandi lepingu alusleppe artikkel nelja konsultatsioonid.

Täna õhtul Brüsselis NATO peakorteris peetud koosviibimine on sellest aga mitu kraadi leebem ettevõtmine, sisuliselt üks pehmemaid võimalikest variantidest. Selle eesmärgiks oli praeguse info kohaselt lihtsalt informeerida alliansikaaslasi täna nende õhuruumis toimunust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles