Rootsi valitsus pakub meetmeid põgeniketulva ohjeldamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiohvitser septembris Stockholmi raudteejaamas Malmöst saabunud migrante juhendamas.
Politseiohvitser septembris Stockholmi raudteejaamas Malmöst saabunud migrante juhendamas. Foto: Jonas Ekstromer/AFP/Getty Images

Rootsi valitsus pakkus välja karmid meetmed riiki tabanud asüülitaotlejate tulva ohjeldamiseks, muu hulgas on kavas anda seni alalisele elamisloale kvalifitseerunud põgenikele ajutine elamisluba.

«Kahjuks pean ma ütlema, et Rootsi ei saa enam asüülitaotlejaid senisel kõrgel tasemel vastu võtta. Rootsi vajab hingamisruumi,» ütles peaminister Stefan Löfven ajakirjanikele.

«Me peame leevendama survet (Rootsi asüülisüsteemile), et rohkem inimesi taotleks asüüli teistes Euroopa riikides,» lisas ta.

Valitsuse sõnul piiraksid ettepanekud, mis on vastavuses rahvusvaheliste koalitsioonide ja Euroopa Liidu seaduste miinimumnõuetega, ka õigust perekondade taasühinemiseks ning näeksid ette ID-kontrolli kogu Rootsisse saabuval transpordil.

Uued meetmed peab heaks kiitma parlament, need jääksid jõusse kolmeks aastaks ega puudutaks ÜRO kvoodisüsteemi alusel saabuvaid pagulasi.

9,8 miljoni elanikuga Rootsi on kahe viimase kuu jooksul võtnud vastu 80 000 inimest.

Alates 12. novembrist, mil Rootsi taaskehtestas piirikontrolli, on saabujate hulk kolmandiku võrra vähenenud.

Rootsi ütles oktoobris, et sel aastal on oodata kuni 190 000 asüülitaotlejat ja järgmisel aastal 170 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles