Medvedev: Vene lennuki allatulistamist on võimatu õigustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev. Foto: Reuters/ScanPix

Vene peaminister Dmitri Medvedev nimetas Vene ründelennuki Su-24 allatulistamist Türgi-Süüria piirialadel ohtlikuks eskalatsiooniks NATO-Vene suhetes, mida ei ole võimalik mingite huvidega õigustada.

«Vene lennuki alla tulistanud Türgi võimude mõtlematult kuritegelikel tegudel on kolm tagajärge. Esiteks, ohtlik eskalatsioon Vene-NATO suhetes, mida ei ole võimalik õigustada mingite huvidega, sealhulgas riigipiiride kaitsmisega,» ütles Medvedev Jekaterinburgis.

«Teiseks, Türgi on oma tegudega reaalselt näidanud Islamiriigi (ISIS) võitlejate kaitsmist,» sõnas Vene peaminister. «See ei ole üllatav, arvestades informatsiooni mõnede Türgi ametnike otsesest rahalisest huvist ISISe naftarajatistest pärit toodete vastu.» 

Kolmandaks on tema sõnul kahjustada saanud Venemaa ja Türgi pikaajalised heanaaberlikud suhted, eriti majandus- ja humanitaarvallas. «Seda kahju on raske taastada ning selle otsene mõju võib olla mõnedest olulistest projektidest keeldumine ning Türgi firmade positsiooni kaotus Vene turul,» ütles Medvedev.

Ankara teatel tulistasid Türgi hävitajad teisipäeval Vene ründelennuki alla pärast seda, kui venelased viie minuti jooksul Türgi õhuruumi tungimise eest saadud kümmet hoiatust eirasid.

Vene hävitaja plahvatas õhus ja kukkus alla piiri Süüria poolel asuval mäel. Moskva teatel lendas Su-24 eranditult Süüria õhuruumis.

Parandatud kell 16.32 nende kordade arvu, millega Vene lennukit hoiatati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles