Erdoğan: Türgi ei taha pingete eskaleerumist Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AP/Scanpix

Türgi ei taha pingete tõusu suhetes Moskvaga seoses allatulistatud Vene lennukiga, kuid kaitseb alati oma piiri, ütles president Recep Tayyip Erdoğan kolmapäeval.

Türgi hävitaja tulistas teisipäeval Süüria-Türgi piiril alla Vene sõjalennuki. Ankara teatel sai Türgi õhuruumi sisenenud lennuk viie minuti jooksul kümme hoiatust. Venemaa väitel tulistati lennuk alla Süüria õhuruumis.

Venemaa president Vladimir Putini ütles, et tegemist oli «noahoobiga selga» ja hoiatas «tõsiste tagajärgede» eest.

«Meil pole mitte mingit kavatsust seda vahejuhtumit eskaleerida. Kaitseme pelgalt oma julgeolekut ja oma vendade õigusi,» lausus Erdoğan. Türgi eelistab «rahu, dialoogi ja diplomaatiat,» lisas ta.

Erdoğani sõnul ei peaks keegi ootama Türgilt vaikimist, kui selle piirijulgeolekut või õigusi rikutakse.

Türgi president lisas, et teisipäevane vahejuhtum näitab, missugused võivad olla «hoolimatute sammude tagajärjed».

Tema sõnul vigastasid allatulistatud Vene lennuki Türgi poole piiri kukkunud tükid kaht inimest.

President lükkas ümber Venemaa väited, et Su-24 oli terroritõrjeoperatsioonil terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) vastu Põhja-Süürias, öeldes, et neil aladel elab türkmeeni vähemus.

«Keegi ei tohiks lasta end lollitada. Bayirbucaki piirkonnas, kus elavad türkmeenid, ei ole Daeshi elemente,» lausus Erdoğan.

Daesh on Islamiriigi araabiakeelne nimetus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles