Belgias mõisteti vangi rassistist Prantsuse koomik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse koomik Dieudonné M'Bala M'Bala.
Prantsuse koomik Dieudonné M'Bala M'Bala. Foto: AFP/SCANPIX

Belgia kohus mõistis kolmapäeval kaheks kuuks vihakõne ja rassistlike avalduste eest vangi Prantsuse koomiku Dieudonné.

Koomik Dieudonné M'Bala M'Bala, kes on sarnaste süüdistustega silmitsi seisnud ka Prantsusmaal, peab lisaks maksma 9000 euro suuruse trahvi.

Süüdistuste hulka kuulub holokausti eitamine 2012. aastal Liege'is toimunud üritusel.

Euroopa Inimõiguste Kohus langetas varem novembris otsuse vastuolulise Prantsuse koomiku kahjuks, märkides, et sõnavabadus ei tähenda «rassistlike ja antisemiitlike ülesastumiste kaitsmist».

Dieudonné kaebas 2009. aastal Prantsuse kohtus saadud trahvi holokausti eitaja lavale kutsumise eest Inimõiguste Kohtusse. Prantsuse kohus mõistis koomiku süüdi «rassistlikes solvangutes» ja määras talle 10 000 euro suuruse trahvi. Dieudonné väitis, et otsusega rikuti tema sõnavabadust.

Märtsis mõisteti Dieudonne'ile kahe kuu pikkune tingimisi karistus ja trahv antisemiitlike sõnavõttude eest seoses avaldustega Charlie Hebdo ja koššeripoe terrorirünnakute kohta Prantsusmaal aasta alguses.

Esineja sõnul on ka tema poolt kasutatud žest, mis näeb välja natsitervituse moodi, mitte antisemiitlik, vaid suunatud süsteemi vastu.

Koomikul on õigus kohtuotsus edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles