Moskva sõlmis separatistidega baaside lepingud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Vene Föderatsioon kirjutas täna alla sõpruse, koostöö ja vastastikkuse abistamise paktile nii Lõuna-Osseetia kui ka Abhaasiaga.

 

 

Gruusia keskvõimu vastu mässavad provintsid andsid sellega Moskvale loa paigutada oma territooriumidele ka sõjaväebaasid, vahendas Interfax.

Kremlis toimunud tseremoonial panid oma allkirjad dokumentidele president Dmitri Medvedev ning mässuliste piirkondade liidrid Eduard Kokoitõ ja Sergei Bagapš.

Medvedev teatas hiljem pressikonverentsil, et Moskva jaoks on praegu võtmetähtsusega küsimuseks Abhaasia ja Lõuna-Osseetia julgeoleku tagamine. 

«Allkirjastatud lepingud näevad ette, et meie riigid rakendavad ühiselt hädavajalikke meetmeid, kõrvaldamaks ohte rahule, töötamaks vastu reale probleemidele selles sfääris, aga ka agressiooniaktidele nende vastu,» ütles president.

Vene riigipea rõhutas, et osapooled «osutavad üksteisele igasugust vältimatut toetust, sealhulgas sõjalist» vastavalt ÜRO põhikirja 51. paragrahvile, kus on sätestatud «õigus individuaalsele või kollektiivsele enesekaitsele».

Selliste kokkulepete allkirjastamist pidas ta «loogiliseks tulemuseks» sündmustele, mis arenesid selles regioonis 1990. aastate algusest, aga ka «jõupingutustele ja tagavusele, mida võttis ette Venemaa alates selle aasta 8. augustist».

Täna allkirjastatud paktide tekstides kinnitatakse ka seda, et lepingu ühe osapoole kodanikud võivad seaduses sätestatud korras taotleda ka teise osapoole kodakondsust.

Lõuna-Osseetia ja Abhaasia elanike topelkodakondsusega seotud küsimuste täpsemaks lahendamiseks kavatsetakse aga ette valmistada veel täiendavad lepped.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles