CNN: Türgi rünnak lõi NATO ühtsuse kõikuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabamuse saanud Vene ründelennuk Su-24.
Tabamuse saanud Vene ründelennuk Su-24. Foto: SCANPIX

Türgi hävitajate rünnak Vene sõjalennukile lõi kõikuma kogu külma sõja vältel NATOt koos hoidnud selge pea ning rahuliku ja tasakaaluka mõtlemise, kirjutas täna CNN.

Türgi ohverdas mõne sekundiga 1950., 60. ja 70. aastate tuumavõidurelvastumise aegse hoolika diplomaatia ja närvesööva tegevusetuse, millega hoiti ära kogu maailmale hävingut tõotanud kokkupõrge, kirjutas uudistekanali diplomaatiline toimetaja Nic Robertson.

Hetkel, mil Türgi õhujõudude hävitajad eile Vene sõjalennuki alla tulistasid, sai Vene president Vladimir Putin strateegilise eesmärgi: destabiliseerida ja lõhestada NATOt.

Ohver võib olla suuremgi - õhku haihtusid väljavaated Süüria sõjale kiire lõpplahendus leida.

Juhtum lennukiga võib anda võidupunkti Putinile, kes on aastaid püüdnud NATO ühtsust õõnestada.

Putin on püüdnud aastaid NATO ühtsust kõigutada. Ta on saatnud sõjalennukeid Balti riikide õhuruumi, destabiliseerinud Ukrainat ja annekteerinud Krimmi. Ta on NATOt torkinud, pannes proovile alliansi otsustusvõime ja ühtsuse.

Seni on 28-liikmeline NATO seisnud kindla ja ühtsena.

Alliansi peasekretär Jens Stoltenberg kinnitas seda ka eile pärast Türgi korraldatud kohtumist. «Me oleme Türgiga solidaarsed ja toetame oma NATO-liitlase Türgi territoriaalset terviklikkust,» ütles ta.

Siiski on Saksa ja Tšehhi ametiisikud juba Türgi teo üle imestust väljendanud, sest USA arvutuste põhjal jõudis Vene lennuk viibida Türgi õhuruumis 30 sekundit või isegi vähem.

USA president Barack Obama ütles, et Türgil oli õigus oma õhuruumi kaitsta. Ta lisas, et loodab lähipäevil Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga rääkida ja toimunus selgust saada.

Obama ja teda Valges Majas külastanud Prantsuse president François Hollande kutsusid Venemaad ründama Süürias äärmusrühmituse Islamiriik (IS) sihtmärke ning kooskõlastama oma tegevust USA juhitava koalitsiooniga.

Prantsusmaa ja Venemaa on viimastel nädalatel ISi terrorirünnakute ohvritena lähenenud. Ohvriterohked rünnakud lõid võimaluse rahvusvaheliseks diplomaatiaks ja leidus asjatundjaid, kelle arvates oli võimalik, et Venemaa hakkab tasapisi muutma oma poliitikat Süürias ja toetust president Bashar al-Assadile.

Erdoğani samm põrmustas CNNi vaatleja hinnangul need lootused.

Vene lennuki allatulistamine kipub andma tunnistust soovist taastada Osmani impeerium, milles Erdoğani vaenlased on teda ammu süüdistanud, ütleb Robertson.

See annab alust süüdistustele, et Erdoğani on islamistide vastu liiga leebe. Putin nii vähesega ei piirdu, tema sõnul on Türgi president asunud terroristide poolele.

Juhtum lennukiga võib anda võidupunkti Putinile, kes on aastaid püüdnud NATO ühtsust õõnestada. Erdoğan on oma järelemõtlematu sammuga selle talle kandikul kätte toonud, kirjutab CNN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles