Allikas: Süüriasse toodavad Vene raketisüsteemid teevad USAle tõsist muret

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa raketilöök Süüria pihta.
Venemaa raketilöök Süüria pihta. Foto: SCANPIX

Venemaa teade oma kõige moodsama õhutõrjesüsteemi paigaldamisest Vene sõjaväebaasi Süürias tekitab USA relvajõududes tõsist muret, ütles kolmapäeval Ühendriikide ametiisik.

Venemaa teatas pärast oma ründelennuki Su-24 allatulistamist Türgi hävitajate poolt, et paigaldab Süüria loodeossa Latakiasse õhutõrjeraketid S-400.

S-400 rakettide tegevusraadius on 400 kilomeetrit ning need kujutavad võimalikku ohtu USA-juhitava koalitsiooni lennukitele, lisades veel ühe ohtliku elemendi niigi vastukäivate sõjaliste huvide kokteili Süürias.

«Need on võimekad relvad, mis kujutavad märkimisväärset ohtu kõigile,» ütles anonüümsust palunud USA ametiisik uudisteagentuurile AFP. «See tekitab suurt muret õhuoperatsioonide suhtes Süürias.»

Ühendriigid on enam kui aasta juhtinud koalitsiooni, mis on sooritanud 8000 lahinglendu äärmusrühmituse Islamiriik (IS) sihtmärkide pihta Süürias ja Iraagis.

Venemaa pommitab ka Süüria alasid, kuid enamasti teistes piirkondades kui Ühendriikide ja koalitsiooni lennukid.

Venemaa ja USA-juhitav koalitsioon on leppinud kokku reeglites, et mõlema poole piloodid üksteisest eemal püsiksid, kuid Vene õhutõrjepatarei saabumine Süüriasse tekitab sellest hoolimata Pentagonis ärevust.

Teise, samuti anonüümsust palunud USA ametiisiku sõnul ei peaks S-400 raketisüsteemid koalitsiooni tegevust mõjutama.

«Me ei kavatse sekkuda (venelaste) operatsioonidesse ja nemad ei kavatse sekkuda meie omadesse. Meil ei ole mingit põhjust teineteist sihikule võtta,» lausus ametnik.

Ta märkis ühtlasi, et möödunud nädalal viis Venemaa Latakiasse enam kui 30 tanki T-90 ja T-72. On ebaselge, kas need on mõeldud Vene sõjaväelastele või Bashar al-Assadi vägedele.

Teisipäeval tulistasid Türgi hävitajad Süüria piiri lähedal alla Vene sõjalennuki ning ülestõusnud tapsid ühe katapulteerunud piloodi. Teise päästsid Süüria ja Vene eriüksused.

Ülestõusnud purustasid ka Vene päästekopteri, kasutades selleks arvatavalt Ühendriikides valmistatud TOW-rakette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles