Arvatav ungarlasest džihadist osutus Teise maailmasõja huviliseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Ungari terroritõrjepolitsei operatsioonis kinni võetud mees, keda kahtlustati kavatsuses korraldada veresaun, ei olnud seotud terroristidega ning osutus hoopis Teise maailmasõja huviliseks, teatas kohus kolmapäeval.

Mees kuulus nelja isiku hulka, kes võeti kinni eelmisel nädalavahetusel, kui terroritõrjepolitsei leidis nende autost suure koguse lõhkeainet.

Avastus viis uurijad «pommilaborini» majas, kust leiti «lõhkeainet ja seadmeid, mis on sobivad suure hulga inimeste tapmiseks,» ütles Ungari terroritõrjekeskuse (TEK) juhataja Janos Hajdu teisipäeval televisioonis.

Hajdu keeldus möönmast, et kahtlusalustel ei olnud sidemeid pühasõdalastega, ning väitis, et juhtumil on «rahvusvaheline mõõde».

Prokurörid taotlesid Budapesti kohtus peamise kahtlusaluse Roland S.-i kohtueelset vahi all hoidmist, kuid kohtunikud keeldusid, viidates tõendite puudumisele.

Mees «elab koos ema ja kasuisaga ning on Teise maailmasõja huviline,» teatas kohus kolmapäevases avalduses.

Kinnipidamise hetkel oli ta autoga vedamas koju granaate, laskemoona ja püssirohtu, mida ta oli metsas metalliotsijaga tegutsedes leidnud, lisati avalduses.

Kohus leidis, et kahtlusalune ei kavatsenud mitte kedagi tappa ning tal ei olnud mingit kuritegelikku tausta. Mehel ei olnud ka äärmuslikke vaateid ega välissidemeid, välja arvatud kaks etnilisest ungarlasest sõpra naaberriigist Slovakkiast, kes olid kinnipidamise hetkel samuti autos.

Parlamendisaadik Zsolt Molnar ütles varem kolmapäeval pärast parlamendikomitee kohtumist Hajduga, et nelik ei olnud osa terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) Ungari rakukesest, vaid pigem «segase ideoloogiaga radikaalid». Politsei jätkab siiski uurimist pommi valmistamiseks sobiva varustuse ebaseadusliku omamise kahtlustuse alusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles