Moskva: mõte taganeda 1997. aasta NATO-Vene alusaktist on ohtlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poola esindaja väljakäidud mõte taganeda 1997. aasta Vene-NATO alusaktist on ohtlik ja provokatiivne, teatas Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.

«Me peame sellist juttu lääne avaliku arvamuse töötlemise alguseks enne NATO tuleva aasta juulis toimuvat Varssavi tippkohtumist ning erakordselt ohtlikuks ja provokatiivseks,» ütles Zahharova täna Moskvas teabetunnis.

«Me peame seda katseks anda Põhja-Atlandi liidu suundumusele meie riigi sõjaliseks heidutamisele pöördumatu iseloom,» lisas ta.

«See avaldus tekitab hämmeldust, sest kõlab NATO juhtkonna ja enamiku selle liikmesriikide korduvate avalike avalduste taustal, et nad on ustavad Vene-NATO suhete aluslepingule, mis on Euroopa sõjalise julgeoleku nurgakivi,» ütles Zahharova.

Välisministeeriumi esindaja väljendas lootust, et NATO annab endale aru selle algatuse elluviimise pikaajalistest negatiivsetest tagajärgedest, kui jutt on nimelt algatusest, mitte juhuslikust ütlusest.

«See kõik võib viia olukorra tasakaalust välja ning hävitada olemasoleva Euroopa julgeolekusüsteemi,» teatas Zahharova.

Ta meenutas, et Varssavi püüdlustest tühistada 1997. aasta Venemaa-NATO suhete alusleping rääkis Poola uus välisminister Witold Waszczykowski.

NATO-Vene alusakt keelab ettenähtavas julgeolekuolukorras arvestatava hulga alliansi vägede paigutamise Ida-Euroopasse.

NATO riikide hinnangul on Venemaa tegevus ettenähtavat julgeolekuolukorda muutnud, ent paljud alliansi liikmed ei ole endiselt nõus dokumendist loobuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles