Briti saadik: peaasi, et Lavrov ja Miliband üldse räägivad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia suursaadik Venemaal Tony Brenton.
Suurbritannia suursaadik Venemaal Tony Brenton. Foto: Reuters / Scanpix

Moskvas tööd lõpetav Briti suursaadik Anthony Brenton keeldus kommenteerimast Vene ja Briti välisministri telefonivestluse sisu, kuid toonitas vestluse kui sellise toimumise tähtsust laiemalt.

 

«Ma ei kavatse seda jutuajamist kui niisugust kommenteerida. See oli ministrite eravestlus. Mis puudutab Briti meediat, siis see on vaba. See polnud poliitiline leke, nagu püüab väita Vene välisminister,» rääkis diplomaat usutluses ajalehele Kommersant.

Brenton hindab positiivseks juba ainuüksi seda, et jutuajamine üldse aset leidis. «Meil oli suhetes väga kehv periood, pikka aega ei rääkinud ministrid omavahel üldse ning see, et jutuajamine nüüd toimus, on väga hea uudis,» ütles ametist lahkuv suursaadik.

Briti-Vene suhteid varjutas tema sõnul «terve jada reaalseid probleeme: Berezovski, Zakajev, Litvinenko, Lugovoi, Briti Nõukogu». «Need erimeelsused pole veel lahendatud. Ja need jätavad varju tõsiasja, et majandus- ja kaubandussuhted arenevad, järjest rohkem britte külastab Venemaad ja venelasi Suurbritanniat,» lisas Brenton.

«Kuigi me ei ole mineviku probleeme lahendanud, liigume praegu kahepoolsete suhete paranemise teel, kui jätta välja Gruusia sündmused». Diplomaat viitas ka sellele, et peaminister Gordon Brown kohtus mõne aja eest ka isiklikult G8 tippkohtumise ajal president Dmitri Medvedeviga.

Gruusia on suursaadiku sõnul «väga tõsine probleem, kuid mitte Suurbritannia ja Venemaa, vaid Venemaa ja Lääne vahel».

Briti ajakirjanduse andmetel sõimas Vene välisminister Sergei Lavrov hiljuti oma Briti kolleegi David Milibandi telefonitsi ropult läbi. Vene välisministeerium aga eitas ropendamist ja nimetas sellekohaseid teateid katseks süvendada hüsteeriat Venemaa tegevuse ümber Kaukaasias.

«Sellistel leketel on ilmselt poliitilised eesmärgid, need valavad õli tulle Venemaa tegevuse ümber Kaukaasias ega vasta Vene-Briti suhete vaimule,» ütles Vene välisametkonna ametlik esindaja Andrei Nesterenko.

Lavrov selgitas hiljem, et kasutas küll telefonivestluses Milibandiga ebatsensuurseid sõnu, kuid need ei olnud tema enda keelekasutus, vaid hoopis tsitaat. Väidetavalt olevat ühe Euroopa riigi välisminister iseloomustanud Gruusia presidenti Mihhail Saakašvilit väljendiga «f*** lunatic».

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles