Türgi annab allatulistatud piloodi surnukeha Venemaale tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul mälestustahvel allatulistatud Su-24 piloodile Oleg Peškovile.
Vasakul mälestustahvel allatulistatud Su-24 piloodile Oleg Peškovile. Foto: SCANPIX

Möödunud nädalal Süüria piiril alla tulistatud Vene sõjalennuki hukkunud piloodi surnukeha on toodud Türki ja antakse Moskva palvel Venemaale üle, ütles täna Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu.

Õigeusu preestrid viisid Hatay provintsis õigeusu tavadega kooskõlas läbi matusetoimingud, kinnitas Davutoğlu enne Brüsselisse Euroopa Liidu liidritega kohtuma sõitmist Ankaras ajakirjanikele. «Saime läinud ööl surnukeha kätte Süüria piiril,»
sõnas ta.

Vene ametnik suundub varsti koos Türgi sõjaväeametnikuga riigi lõunaossa Hataysse surnukehale järele, lausus peaminister.

Vene saatkond Türgis teatas uudisteagentuurile RIA Novosti, et piloot Oleg Peškovi surnukeha lennutatakse täna Vene sõjaväeatašee juuresolekul Ankarasse, kus sellele tuleb järele Vene suursaadik Türgis. Saatkonna pressiesindaja Oleg Mitjakovi sõnul ei ole surnukeha Venemaale toimetamise kuupäeva ja aega veel paika pandud.

Peaminister lisas, et kuna Süürias tegutsevad erinevate huvide ja eesmärkidega koalitsioonid, võib samasuguseid asju nagu Vene lennuki allatulistamine veel juhtuda, kui pooled oma tegevust ei kooskõlasta.

Ankara teatel tungisid kaks Vene ründelennukit Su-24 teisipäeval umbes pooleteise kilomeetri sügavusele Türgi õhuruumi ja jäid sinna 17 sekundiks. Seejärel lahkus üks lennuk Türgi õhuruumist ja Türgi hävitajad tulistasid kooskõlas lahingureeglitega teist Vene lennukit, mis kukkus Süüria territooriumile. Türgi sõnul hoiatati Vene lennukit enne tulistamist 10 korda.

Peškov sai lennukist katapulteerumise järel langevarjuga maapinnale langedes Süüria ülestõusnute tules surma. Teine piloot õnnestus Süüria ja Vene eriväelastel päästa.

Lennuki allatulistamine on Türgi-Vene suhteid järsult pingestanud. Venemaa on teatanud sanktsioonide rakendamisest Türgi vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles