Saksamaa plaanib toetada Prantsusmaad ISi vastu 1200 sõduriga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa Bundeswehri sõdurid.
Saksamaa Bundeswehri sõdurid. Foto: SCANPIX

Saksamaa kavatseb aidata Prantsusmaad Süürias sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastases võitluses 1200 sõduriga, teatas täna riigi relvajõudude ülem.

«Sõjalisest vaatevinklist läheb lennukite ja laevade opereerimiseks vaja umbes 1200 sõdurit,» ütles Saksa sõjaväejuht Volker Wieker ajalehele Bild am Sonntag.

Wieker lausus, et missioon algab väga kiiresti pärast mandaadi saamist. "Valitsus taotleb mandaati veel sel aastal.»

Berliin teatas neljapäeval, et saadab Prantsusmaa palvel ISi vastast võitlust toetama luurehävitajad Tornado RECCE, mereväe fregati, tankimislennukeid ning kavatseb aidata Prantsusmaad ka satelliidifotodega.

Wiekeri sõnul eraldab Saksamaa operatsiooni tarbeks 4-6 Tornadot, mis on suutelised pildistama olukorda maismaal ka halva ilmaga ja öösel.

Saksa sõjaväejuht ütles vastuseks küsimusele, miks Saksamaa hoidub osalemast õhulöökides, et USA juhitaval koalitsioonil on "piisavalt vägesid ja vahendeid" selle lahinguaspekti jaoks.

«Vaja läheb õhuluuret, et vägesid oleks võimalik tõhusalt kasutada. Meie Tornadod saavad selles vallas suure panuse anda,» sõnas ta.

Saksamaa peab Türgi ja Jordaaniaga kõnelusi Tornadode paigutamiseks Türgi Incirliki õhuväebaasi, kust sooritavad IS-i vastu õhurünnakuid ka USA väed, ja Ammani.

Wieker lükkas tagasi kriitika, et Saksamaa on valinud kõige vähem ohtlikud ülesanded.

«See süüdistus ei ole õigustatud. Mis on erinevus, kui samade alade kohal lendab pommitaja või luurelennuk? Ohutase on sama,» sõnas ta.

Prantsusmaa aktiveeris pärast Pariisi terrorirünnakuid ELi Lissaboni lepingu artikli 42 lõike 7, mis käsitleb liikmesriikide solidaarsust rünnaku korral neist ühe vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles