Tusk: tippkohtumise eesmärk on piirata migrantide voolu Euroopasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ütles täna Brüsselisse Euroopa Liidu ja Türgi tippkohtumisele saabudes, et kohtumise peaeesmärk on piirata migrantide voolu Euroopasse.

«Peaeesmärk on piirata migrantide voolu Euroopasse, ent tippkohtumisel on ka laiem, Türgiga suhete hoogustamise mõõde,» ütles Tusk oma kontol suhtlusvõrgustikus Twitter.

«Me ei tohiks olla naiivsed. Kõige tähtsam on meie enda vastutus ja kohus kaitsta Euroopa välispiire,» sõnas Poola ekspeaminister.

Ankara peab ELiga läbirääkimisi tegevuskava üle Türgist Euroopasse suunduva migranditulva ohjamiseks. Tänavu ELi riikidesse jõudnud 850 000 migrandist üle 700 000 on alustanud teekonda Türgist.

Türgi võõrustab hetkel 2,2 miljonit süüria põgenikku.

EL plaanib anda Türgile põgenikele tehtavate kulude katteks kolm miljardit eurot aastas ning leevendada viisanõudeid Türgi kodanikele. Ankara soovib taastada pikka aega paigal seisnud liitumiskõnelused ELiga.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ütles varem sel kuul, et tuleva tippkohtumise eesmärgiks on viia lõpule läbirääkimised Türgiga migratsioonialase koostööleppe üle.

ELi liidrid teatasid oktoobris põgenikealase koostööleppe sõlmimisest Türgiga, ent Erdoğan teatas seepeale, et mingit kokkulepet saavutatud ei ole. Erdoğan kutsus Brüsselit võtma Ankara liitumistaotlust tõsisemalt, Türgi välisminister Feridun Sinirlioğlu nimetas ELi pakutud finantsabi ebapiisavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles