Vaatluskeskus: IS on alates pooleteise aastaga hukanud 3500 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISilt ehk Daeshilt ära võetud varustus
ISilt ehk Daeshilt ära võetud varustus Foto: SCANPIX

Sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on hukanud Süürias alates «kalifaadi» väljakuulutamisest mullu juunis 3500 inimest, nende seas ligi 2000 tsiviilisikut, ütlesid inimõiguslased pühapäeval.

Viimase kuu jooksul on IS hukanud Süürias enda kontrolli all olevatel aladel 54 inimest, neist 35 tsiviilisikud, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Ühtekokku on IS vabaühenduse andmeil alates mullu juunis «kalifaadi» väljakuulutamisest hukanud 3591 inimest. Hukatute seas on 1945 tsiviilisikut, nende seas 103 naist ja 77 last. Tsiviilisikutena defineeritakse lahingutes mitte osalevaid isikuid.

Mõned hukati väidetava nõidumise, homoseksuaalsuse ja USA juhitava koalitsiooniga koostöö tegemise eest.

Ligi poole hukatud tsiviilelanikest moodustavad sunniitliku shaitati hõimu liikmed. IS tappis läinud aastal Deir Ezzori provintsis 930 selle hõimu liiget pärast vastuhakku rühmituse võimule.

Samuti on vabaühendus dokumenteerinud 247 rivaalitseva pühasõdalase ja kurdi võitleja hukkamise. Lisaks on hukatud 975 Süüria valitsusvägede sõdurit.

Rühmitus ei ole halastanud ka oma liikmetele, 415 neist on hukatud süüdistatuna kuritegudes, nagu spionaaž. Paljud IS-i liikmed tapeti pärast ülejooksmiskatsel tabamist.

IS-i kontrolli all on alad Süüria keskosa Homsi ja Hama provintides, Deir Ezzori ja Hasakeh' provintsides riigi kirdeosas ning territooriumid Raqqa ja Aleppo provintsides Süüria põhjaosas.

Samuti kontrollib IS- suuri alasid Iraagi põhja- ja lääneosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles