Türgi peaminister: tippkohtumine märgib uut algust Türgi-EL-i suhetes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmet Davutoğlu.
Ahmet Davutoğlu. Foto: AP/Scanpix

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu ütles pühapäeval Brüsselisse saabudes, et algav tippkohtumine Euroopa Liiduga märgib osapoolte suhetes uut algust.

Davutoğlu sõnul toob kohtumine kaasa muutuse paremuse poole, isegi kui EL-i liidrid keskenduvad peaasjalikult Ankaralt lubaduse saamisele osutada rändekriisis blokile suuremat abi.

«Üheskoos jagame meie maailmajao saatust,» ütles Türgi peaminister. «Olen tänulik kõigile Euroopa liidritele selle uue alguse eest, mis ei ole üksnes kohtumise, vaid protsessi algus, mis on väga oluline meie ühise sideme jaoks Euroopas.» 

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ütles varem tippkohtumisele saabudes, et selle peaeesmärk on piirata migrantide voolu Euroopasse, ent tippkohtumisel on ka laiem, Türgiga suhete hoogustamise mõõde.

«Me ei tohiks olla naiivsed. Kõige tähtsam on meie enda vastutus ja kohus kaitsta Euroopa välispiire,» sõnas Poola ekspeaminister.

Ankara peab EL-iga läbirääkimisi tegevuskava üle Türgist Euroopasse suunduva migranditulva ohjamiseks. Tänavu EL-i riikidesse jõudnud 850 000 migrandist üle 700 000 on alustanud teekonda Türgist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles