ÜRO: enne 2020. aastat tuleks riikide süsinikukärped üle vaadata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei võitleb Pariisis protestijaga, kes soovib, et riigid võtaks Pariisi Kliimakonverentsil vastu kiiremaid ja tõhusamaid otsuseid globaalse soojenemise pidurdamiseks
Politsei võitleb Pariisis protestijaga, kes soovib, et riigid võtaks Pariisi Kliimakonverentsil vastu kiiremaid ja tõhusamaid otsuseid globaalse soojenemise pidurdamiseks Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles pühapäeval, et riikide süsinikuemissioonide kärpelubadused ei ole piisavad ja neid tuleks enne 2020. aastast uuendada.

Ban Ki-moon ütles esmaspäeval Pariisis algava kliimakonverentsi eelõhtul usutluses AP-le, et ta on andnud heakskiidu plaanidele vaadata kärpelubadused üle iga viie aasta tagant.

«Teen ettepaneku esimese ülevaateistungi korraldamiseks enne 2020. aastat,» lausus maailmaorganisatsiooni juht.

ÜRO kliimakonverents algab esmaspäeval Pariisis. Kõnelustest võtab osa 147 riigi- ja valitsusjuhti, teiste hulgas USA president Barack Obama, Hiina riigipea Xi Jinping, India peaminister Narendra Modi ja Vene president Vladimir Putin.

Konverentsi eesmärk on koondada kõik maailma riigid ühtsesse kokkuleppesse võitluseks kliimamuutusega, kõnelustel loodetakse jõuda üksmeelele piirata kliima soojenemist kahe kraadini Celsiuse järgi tööstusrevolutsiooni eelse tasemega võrreldes. Selleks tuleb oluliselt kärpida fossiilkütuste kasutamisest tingitud kasvuhoonegaaside emissiooni.

Teaduslik analüüs näitab, et praegustest lubadustest hoolimata tõuseb maakera keskmine temperatuur sel sajandil kolme kraadi võrra.

«Sellest ei piisa. Peame tegema palju rohkem ja kiiremini, et hoida globaalse temperatuuri tõus alla kahe kraadi taseme,» sõnas Ban Ki-moon.

ÜRO peasekretäri sõnul on hiljutine edu kliimakõnelustel tema jaoks julgustav. Arenenud riigid ja arengumaad on aastaid tegevuskava ja vastutuse jaotuse üle vägikaigast vedanud.

«Mulle näib, et kõik märgid viitavad edule. Olen üsna optimistlik väga jõulise ülemaailmse kliimamuutusleppe saavutamises,» lausus ta.

Pariisis kogunesid 140 riigi liidrid kliimakonverentsile, et võtta vastu otsuseid, kuidas pidurdada globaalset soojenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles