USA senaatorid: ISi vastu tuleks välja panna 100 000 välissõdurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdide pešmerga võitleja
Kurdide pešmerga võitleja Foto: SCANPIX

USA vabariiklasest senaatorid John McCain ja Lindsey Graham kutsusid pühapäeval saatma Süüriasse äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võitlema 100 000 välisriikide sõdurit, peamiselt regiooni sunniitlikest riikidest, aga ka ameeriklasi.

Ühendriikide senati relvateenistuste komitee juht McCain ja komitee liige Graham kritiseerisid teravalt Washingtoni praegust ISi vastast strateegiat, nimetades seda pühasõdalaste alistamiseks ebapiisavaks ja edutuks.

See strateegia hõlmab õhurünnakute korraldamist ISi vastu Iraagis ja Süürias ning kohalike maavägede toetamist nii väljaõppe, relvade kui ka finantsabiga.

«Ma usun, et vaja läheks kõige rohkem 100 000 sõdurit,» ütles McCain Iraagi pealinnas Bagdadis vastuseks küsimusele ISi alistamiseks vajaliku maavägede suuruse kohta.

«See ei ole Egiptuse jaoks raske. Saudide ja mõnede väiksemate riikide jaoks oleks see raske,» möönis McCain.

Saudi Araabia on juba hõivatud sõjaga Jeemenis. Egiptus on seotud ülestõusu mahasurumisega Siinai poolsaarel ning Türgi keskendub rohkem kurdi mässulistele kui IS-ile.

Grahami sõnul võiks vägi hõlmata ka umbes 10 000 Ühendriikide sõdurit, kes pakuksid võimekusi, mida araablastel ei ole.

«Millal oli viimane kord, kui mõne Araabia riigi sõjavägi viis läbi manööveroperatsioone?» sõnas ta.

Senaatorid kutsusid suurendama USA vägede arvu Iraagis 10 000-le. Praegu on Iraagis julgeolekujõude toetavas rollis paar tuhat ameeriklast.

Grahami sõnul tuleks ISi vastu pidada teistsugust sõda kui Iraagi ja Afganistani sõjad. «Sel korral on vaja suurt regionaalset armeed väikse Lääne komponendiga.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles