Rõivas: Eesti panus Türgile pole veel selge

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: SCANPIX

Eesti rahaline panus kolme miljardi euro suuruses Euroopa Liidu Türgi abipaketis pole veel selge, ütles täna Brüsselis ELi-Türgi tippkohtumisel osalenud Eesti peaminister Taavi Rõivas Postimehele.

Rõivas märkis, et ELi riigid peavad raha täpses jaotamises veel kokku leppima. Ka Eesti täpne panus pole tema sõnul veel selge. «Me praegu analüüsime võimalust, kas seda on võimalik võtta ELi osamaksu arvelt. Võib juhtuda, et see ei tähenda täiendavaid lisakulutusi riigieelarvele,» ütles Rõivas.  

Lisaks esialgu antavale kolmele miljardile eurole, mida Türgi peaks kasutama oma piiri tugevdamiseks ning riiki saabunud üle 2,2 miljoni migrandi elutingimuste parandamiseks, lubasid ELi riigid Ankarale muu hulgas ka uue liitumispeatüki avamist liitumiskõnelustel ühendusega.

Detsembris avatav 17. peatükk käsitleb majandus- ja rahanduspoliitikat. Lisaks lubas ühendus lihtsustada Türgi kodanike viisatingimusi Schengeni riikidesse reisimisel, kuid samas märgiti, et viisanõude kaotamine eeldab Türgilt vastava tegevuskava täitmist. Samuti leppisid EL ja Türgi kokku, et edaspidi korraldatakse aastas mitu tippkohtumist.

Vastuseks küsimusele, kas kokkulepitu on piisav selleks, et Türgi teeks nüüd omalt poolt kõik selleks, et migrandid enam Türgist edasi Euroopasse ei liiguks, vastas Rõivas: «Ma usun küll. Kui me sellesse ei usuks, siis me poleks selles kokku leppinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles