Venemaa saadab Norrast väljasaadetud asüülitaotlejaid tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Venemaalt Norrasse saabuvad migrandid ületavad piiri jalgratastel. See pilt on tehtud 16. novembril Kirkenes.
Paljud Venemaalt Norrasse saabuvad migrandid ületavad piiri jalgratastel. See pilt on tehtud 16. novembril Kirkenes. Foto: SCANPIX

Asüülitaotlejad, kelle Norra on Venemaale tagasi saatnud, saadetakse uuesti Norrasse, rikkudes nii kahe riigi vahelisi kokkuleppeid, teatas Oslo eile.

«Meie arvamus on see, et Venemaa on kohustatud tagasi võtma need inimesed, keda me Venemaale tagasi saadame,» ütles justiitsministeeriumi kantsler Joran Kallmyr AFP-le.

Ta ei soostunud ütlema, kui palju on selliseid asüülitaotlejaid.

Sel aastal on umbes 4000 asüülitaotlejat ületanud Norra ja Venemaa piiri kaugpõhjas. Norra on ühinenud Schengeni ruumiga, kuid ei kuulu Euroopa Liitu.

Eelmisel aastal oli selliseid asüülitaotlejaid ainult 10.

Norra ei ole saanud Venemaalt rahuldavat selgitust, miks see arv on plahvatuslikult kasvanud, samal ajal kui Venemaa naaberriik Soome, mis on Euroopa Liidu, kuid mitte NATO liige, ei ole saanud peaaegu ühtegi asüülitaotlejat Venemaa kaudu.

Norra teatas eelmisel nädalal, et alustab taotlusi läbi vaatamata nende asüülitaotlejate tagasisaatmist Venemaale, kellele Venemaa on andnud elamisloa. Norra hinnangul on Venemaa nende asüülitaotlejate jaoks turvaline riik.

«Me jätkame dialoogi Vene valitsusega ning loodame leida ühise mõistmise,» sõnas Kallmyr, kuid ei öelnud, kas praegu tagasi saadetavatel asüülitaotlejatel on Venemaal välja antud elamisluba.

Need väljasaadetud, kes Norrasse tagasi pöörduvad, võetakse vahi alla ning saadetakse uuesti Venemaale, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles