Süüria eitab keemiarelva kasutamist kodusõjas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO töötaja Damaskuses kogumas infot võimaliku keemiarelva kotha.
ÜRO töötaja Damaskuses kogumas infot võimaliku keemiarelva kotha. Foto: SCANPIX

Süüria eitas täna kategooriliselt keemiarelva kasutamist neli aastat kestnud kodusõjas ning kinnitas, et teeb täielikult koostööd oma keemiarelvavarude hävitamisel.

«Kinnitame kategooriliselt, et ei ole kasutanud alates kriisi puhkemisest kloori ega ühtki teist mürgist kemikaali,» ütles asevälisminister Fayssal Mekdad Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) aastakohtumisel.

Üha enam riike, teiste seas USA, Kanada ja Euroopa Liit seavad kahtluse alla, kas Süüria režiim teeb jõupingutusi oma keemiarelvavarude hävitamiseks.

«Süüria keemiarelvaprogrammi likvideerimises on palju ebakindlat, muu hulgas tühimikud ja vastuolud Süüria avaldustes,» ütles ELi esindaja Jacek Bylica 192-liikmelise OPCW kohtumisel. «Ebakindlus paneb kahtlema, kas Süüria täidab oma kohustusi vastavalt keemiarelvade keelustamise konventsioonile. Meil on võimatu olla kindel, et riigi keemiarelvaprogramm on pöördumatult likvideeritud.»

OPCW väljendas eelmisel nädalat tõsist muret mürgirelvade jätkuva kasutamise pärast Süürias.

Süüria nõustus 2013. aasta septembris USA ja Venemaaga sõlmitud leppe kohaselt loovutama riigi keemiarelvavarud ja sulgema kõik keemiarelvade tootmisobjektid. Sama aasta lõpus ühines Damaskus ametlikult Keemiarelvade Keelustamise Konventsiooniga (CWC).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles