Belgia soovib Euroopa CIA loomist

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA logo
CIA logo Foto: Wikipedia.org

Belgia esines esmaspäeval avaldusega, et tuleks luua Euroopa oma salateenistus, et tulla toime terrorismiohuga.

Belgia peaminister Charles Michel rääkis Prantsuse raadiojaamale, et «tuleks kiiresti panna alus Euroopa luureagentuurile, Euroopa CIA-le», mis koguks infot radikaalide tegevuse kohta ning «tooks nende kurjad kavatsused päevavalgele», kirjutab AFP.

Belgia ettepaneku taga on loomulikult Pariisi rünnakud, mis tõid esile, kui viletsalt on mitme riigi luureteenistused seni vajalikku informatsiooni vahetanud.

Michel tõi välja, et peamine probleem on olnud see, et riikide luureteenistused jagavad informatsiooni omavahel kahepoolselt ja mingit üldist koordineerimist pole. «Kui luureteenistused oleksid võimelised jagama infot korralikult, siis rohkem ilmselt taolisi rünnakuid ei tuleks,» rääkis peaminister.

AFP nendib, et suurt toetust ei ole Belgia ettepanek seni leidnud. Belgia peaminister möönis, et hoolimata 130 inimest tapnud Pariisi rünnakutest on Prantsusmaa siseminister tema ettepaneku osas «väga kõhklev».

Ka Saksamaa on skeptiline «Euroopa CIA» loomise osas. «Me ei peaks sellele ideele väga energiat raiskama,» märkis Saksa siseminister. Küll aga peaks tema hinnangul keskenduma sellele, et riikide luureteenistused teeksid paremat koostööd infovahetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles