Venemaa kommenteeris põgenikekriisi: Euroopa on hübriidsõjas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa asesiseminister Igor Zubov
Venemaa asesiseminister Igor Zubov Foto: SCANPIX

Vene võimude arvates on Euroopas tekkinud põgenikevoolu tõttu ohtlik olukord, sest käimas on hübriidsõda.

Venemaa asesiseminister Igor Zubov teatas uudisteagentuurile Interfax, et massimigratsiooni eesmärgiks on Euroopa ja ka Venemaa vastane tegevus ja kaose tekitamine.

Zubovi arvates tegutsevad hübriidsõja taustajõud samm sammu haaval, tekitades segadust neis riikides, kus migrante avasüli vastu võetakse.

Hübriidsõjaks nimetatakse konflikti, kus lisaks tavalistele sõjapidamisviisidele kasutatakse ka propagandat, valeinfo levitamist, interneti- ja terrorirakukeste rünnakuid, majandussanktsioone ja  psühholoogilist mõjutamist meedia vahendusel.

Venemaa peab enda puhul kõige ohtlikumaks võõrtöölisi, kes on pärit Kesk-Aasia riikidest nagu Tadžikistan ning kelle seas võib olla terroriste.

Zubovi arvates tahab eelkõige Süürias ja Iraagis tegutsev äärmusrühmitus Islamiriik kinnitada kanda Tadžikistani naaberriigis Afganistanis, kus on samuti lihtne Venemaale pääseda.

Venemaa asesiseminister kõneles eile terrorismi ja hübriidsõja ohust Venemaa Föderatsiooninõukogu spiikri Valentina Matvijenkoga ning nad on samal seisukohal.

Sama arvab ka Venemaa välisministeerium.

«Radikaalsete terroriorganisatsioonide liikmed peidavad end Euroopasse saabuvate põgenike sekka, kelle varjus nad saavad takistamatult sisse imbuda ja tegutseda. Euroopat seest õõnestavaid džihadiste võib olla palju ja see on riikide julgeolekule ohtlik,» nentis Venemaa välisministeeriumi arengukoostöö ja inimõiguste osakonna juht Anatoli Viktorov.

Venemaal on aastakümneid aset leidnud ohvriterohked terrorirünnakud, milles on hukkunud tuhandeid inimesi. Nende taga on olnud Põhja-Kaukaasia vabariigid ja seal tegutsevad äärmusislamistid.

Venemaal ei ole seni toimunud terrorirünnakuid, mille taga oleks olnud mõne välisriigi rühmitus ja selle džihadistid.

Venemaa võimude sõnul peavad venelased olema varasemast ettevaatlikumad, sest riigi sisene ja ka välisoht on kasvanud.

Paar nädalat tagasi toimus Vene riigiduumas istung, kus lubati terrorism välja juurida.

Pealinnas Moskvas on aga avalikud kohad nagu restoranid, kohvikud ja ööklubid saanud näpunäiteid, kuidas terroriohu korral tegutseda. Samuti jälgivad Vene võimud neid isikuid, kes viibivad pikka aega välisriikides.

Söögikohad peavad kontrollima neile kuuluvaid ruume pidevalt, et sinna ei oleks jäetud kahtlasi pakke.

Venemaa presidendile Vladimir Putinile alluv komitee käivitas kampaania, milles kutsutakse venelasi üles hoidma silmad lahti ja andma märku võimaliku terrorismi kohta.

Koos terroriohu kasvuga on Venemaal aina sagedamini ära keelatud meeleavaldusi, kuna terroristid võivad nende abil viia ellu oma eesmärke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles